main logo
627

Date alarmante: 448 de moldoveni au murit în accidente și incendii

Prim-ministru Ion Chicu a convocat în această dimineață ședința Comisiei pentru Situații Excepționale în care a cerut prezentarea datelor referitor la incendiile și accidente produse în 2019.

Date alarmante: 448 de moldoveni au murit în accidente și incendiiFoto: știri.md

Potrivit raportului, în țară s-au produs 1.524 de incendii, care s-au soldat cu 216 decese. Cele mai frecvente cauze sunt erorile admise în construcția și exploatarea sobelor și în montarea și exploatarea centralelor termice, transmite Știri.md. 

În acest context, premierul a solicitat IGSU să intensifice comunicarea și cooperarea cu autoritățile publice locale și cu polițiștii de sector în sensul informării oamenilor despre pericolele exploatării sobelor și centralelor termice pentru a preveni producerea incendiilor.

Al doilea subiect al ședinței a vizat statistica accidentelor rutiere. Raportorul a anunțat că în 2019 s-au produs 2.307 accidente rutiere, în rezultatul cărora au decedat 232 persoane și alte mii de oameni s-au ales cu traume de diferită gravitate. Cele mai frecvente încălcări au fost viteza excesivă, neacordarea priorității și șofatul în stare de ebrietate.

Astfel, ministrul Economiei și Infrastructurii a solicitat să fie declarată situația de Alertă timpurie. 

Declararea aceste situații este necesară pentru a oferi posibilitate operatorului energetic național să inițieze negocierile cu furnizorii de gaze naturale pentru cazul în care livrarea gazelor în Republica Moldova pe 2 scenarii existente nu va fi posibilă. 

Această acțiune vine ca urmare a semnării Aranjamentului cu BERD pentru oferirea unei garanții de 50 milioane de dolari.

În context, ministrul Economiei și Infrastructurii, dar și președintele Moldovagaz s-au arătat siguri că nu va fi necesară aplicarea acestui instrument deoarece scenariul tradițional de livrare a gazelor cel mai probabil va fi funcțional, drept rezultat al progresului negocierilor între Federația Rusă și Ucraina. 

Totodată, în cadrul ședinței s-a decis alocarea a 115.000 de lei pentru reconstrucția locuinței arse în satul Nișcani, Călărași și alocarea a 140,3 mii lei Consiliului raional Nisporeni pentru crearea și menținerea filtrelor sanitare menite să combată virusul de pesta porcină; 

De asemenea, vor fi alocați 186,4 mii lei pentru reparația acoperișului căminului cultural din satul Larga, care a fost distrus în urma vântului puternic în vara anului curent.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării