main logo
319573

Reacția Spitalului de Urgență la acuzațiile privind moartea bărbatului de 35 de ani

Un bărbat de 35 de ani a murit la Spitalul de Urgență din Capitală.

Bărbat de 35 de ani, mort la Spitalul de Urgență. Reacția instituțieiFoto: Getty Images

Soția acestuia susține că medicii sunt vinovați de moartea bărbatului, transmite Știri.md.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, femeia susține că bărbatul avea nevoie de dializă de 3 ori pe săptămână, însă medicii ar fi ignorat acest fapt și l-ar fi lăsat să moară neajutorat.

"Astăzi, mi-am înmormântat soțul de doar 35 ani, care a fost internat în secția Reanimare de la Spitalul de Urgență. De ce nu i s-a făcut dializa? Avea nevoie de ea, trei ori pe săptămână. De ce mai mult de o săptămână, nu i s-a făcut dializa? De ce l-au lăsat să moară, așa neajutorat? Și încă când sunam o dată pe zi, să aflu starea lui, se indignau? De ce nu m-au anunțat că a decedat? Dar am aflat întâmplător, și am sunat jumătate de Chișinău pentru a înțelege ce se petrece? De ce așa o atârnare proastă față de oameni? I-au greșit anul nașterii și viza de reședință. I-au dispărut bunurile personale. El chiar n-a meritat asta!", a scris femeia pe Facebook.

Contactată de Știri.md, Adrian Belîi, șeful departamentului Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul Spitalului de Urgență, ne-a spus că medicii au făcut tot posibilul pentru a salva viața pacientului.

"Pacientul a fost internat în secția de reanimare pe data de 7 mai la ora 10:53. Acesta a fost transferat de la "Spitalul Sfânta Treime" în legătură cu agravarea strării de sănătate a pacientului. Maladia de COVID-19 la acest pacient a prezentat o evoluție fulminantă cu insuficiență respiratorie rapid progresivă și instalarea de hipertensiune arterială severă. Pacientul este într-adevăr tânăr, însă el a avut și alte maladii asociate severe precum insuficiență renală cronică în faza terminală și colită cronică nespecifică ulceroasă. Acestea sunt cormobilități serioase", ne-a spus Adrian Belîi.

Totodată, medicul a explicat de ce pacientului nu i-a fost făcută hemodializa.

"Noi avem un aparat de dializă care lucrează aproape non-stop deoarece noi permanent avem aparate de hemodializă. Hemodializa o putem indica unui pacient stabil, cu tensiune arterială normală, însă bărbatul era în stare critică, instabil, avea hipotensiune arterială și cormobilități severe. Plasarea pe hemodializă în așa situație înseamnă accelerarea decesului. Totodată, noi ne-am ghidat pe valorile de laborator K (kaliu) 5.0 și ureea 16,8. Pacientul a decedat din cauza virusului, din păcate, nimeni nu poate salva pacientul cu insuficiență renală cronică care a fost afectat de virus. În cazul dat rata de mortalitate este aproape 100% cu sau fără hemodializă", a precizat Adrian Belîi.

De asemenea, Adrian Belîi a menționat că în secție sunt între 40-45 de pacienți și doar un singur telefon.

"Este un număr de telefon, în secție sunt peste 40 mulți pacienți, respctiv rudele sună, iar linia poate fi supraîncărcată. Noi anunțăm rudele despre starea de sănătate a pacienților internați", a precizat Belîi.

Cât despre acuzația că soția nu a fost anunțată despre decesul soțului său, medicul a explicat: "În general, anunțarea decesului este bine reglemntată. La noi doctorul din reanimare informează medicul responsabil de spital că pacientul X s-a stins din viață., iar el anunță rudele. Totodată, acest fapt este comunicat rapid și Ministerului Sănătății", a mai spus Adrian Belîi.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării