main logo
413

Arde pădurea Amazoniană: Motivul îngrijorător lansat de CNN

În timp ce focurile sălbatice care prăbușesc pădurea Amazoniană pot constitui o ”criză internațională”, acestea nu sunt chiar accidentale.

Arde pădurea Amazoniană: Motivul îngrijorător lansat de CNN

Marea majoritate a incendiilor au fost declanșate de exploatări și crescători pentru a curăța terenurile pentru vite, transmite Știri.md cu referire la playtech.ro.

Practica este în creștere încurajată de Jair Bolsonaro, președintele populist pro-buisiness al Braziliei, care este susținut de așa numitul ”cel mai mare crescător de vite” al țării.

Pădurea Amazoniană arde pentru că lumea mămâncă prea multă carne.

În timp ce acest lucru poate fi un buisiness ca de obicei pentru fermierii de carne de vită din Brazilia, restul lumii privește cu groază. 

Așadar, pentru cei care se întreabă cum ar putea ajuta la salvare pădurii tropicale cunoscute drept ”plămânii planetei” pentru că produce aproximativ 20% din oxigenul lumii, răspunsul poate fi simplu. Mănâncă mai puțină carne.

Este o idee pentru că Finlanda a putut deja. Vineri, ministrul de Finanțe al țării nordice a cerut ca Uniunea Europeană să ”examineze de urgență posibilitatea interzicerii importurilor de carne de vită braziliană” din cazuza incendiilor din Amazon.

Brazilia cel mai mare exportator mondial de carne de vită

Brazilia este cel mai mare exportator mondial de carne de vită, furnizând aproape 20% din totalul exporturilor mondiale, conform Departamentului Agriculturii al Statelor Unite(USDA) – o cifră care ar putea crește în următorii ani.

Anul trecut țara a exportat 1,64 milioane tone vită – cel mai mare volum din istorie – generând venituri de 6,57 milioane de dolari, conform Asociației Braziliene a exportatorilor de vită(Abiec), o asociație formată din peste 30 de companii de ambalare a cărnii.

Creșterea industriei producătoare de carne de vită din Brazilia a fost determinată în parte de o cerere puternică din partea Asiei- în mare parte China, în special Hong Kong. 

Numai aceste două piețe au reprezentat aproape 44% din totalul exporturilor de carne de vită din Brazilia, în 2018, conform USDA.

Ipoteză lansată de CNN care stă la baza incendiilor din pădurea Amazoniană.

Acordul mondial care poate duce la creșterea industriei cărnii de vită

Și un acord comercial încheiat în iunie între blocul unei țări din America de Sud și Mercosur și Uniunea Europeană ar putea deschide și mai multe piețe pentru industria de ambalare a cărnii de vită din Brazilia.

Vorbind după acordul anunțat de șeful Abiec, Antonio Camardelli, care a declarat că acordul ar putea ajuta Brazilia să aibă acces la noi potențiale piețe precum Indonezia și Thailanda, stimulănd în același timp vânzările cu partenerii existenți precum UE. 

”O afacere de această amploare este ca o carte de invitație pentru a vorbi cu alte țări și blocuri comerciale.” a declarat Camardelli în Iulie pentru Reuters. O dată implementat acordul va ridica o taxă de 20% asupra importurilor de carne de vită din UE.

Irlanda pregătită să blocheze acordul

Dar, vineri Irlanda a declarat ca este gata să blocheze acordul dacă Brazilia nu va lua măsuri asupra Amazonului. Într-o declarație, premierul irlandez, Leo Varadkar a descris ca ”Orewellian” este încercarea lui Bolsonaro de a da vina pe grupările de mediu pentru incendii. 

Varadkar a spus că Irlanda va monitoriza acțiunile de mediu ale Braziliei pentru a stabili dacă va bloca acordul Mercosur, care este la doi ani distanță.

El a adăugat agricultorii irlandezi și europeni cărora nu li se putea spune să folosească mai puține pesticide și să respecte biodiversitatea atunci când încheieau tranzacții comerciale cu țări care nu sunt supuse ”standardelor ecologice, de muncă și de produse”. 

În Iunie, înainte de începerea furorii de pe pădurea tropicală, Asociația agricultorilor din Irlanda, a cerut Irlandei să nu ratifice acordul, argumentând că termenii acestuia ar dezavantaja crescătorii europeni de vite.

Industria brută a cărnii continuă să se extindă

Cu sau fără acord, industria brută a cărnii de vită va continua să se extindă, susținută de resursele naturale, disponibilitatea pajiștilor și cererea globală, potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică(OCDE). Și o dată cu această creștere vin costuri ridicate și pentru mediu.

Centrul de Cercetare Spațială din Brazilia(INPE) a declarat sărtămâna trecută că numărul de incendii din Brazilia este cu 80% mai mare decât anul trecut. 

Mai mult de jumătate sunt în regiunea Amazon, ceea ce presupune un dezastru pentru mediu și ecologia locală. 

Alberto Setzer, un principal om de știință în INPE, a declarat pentru CNN că arderea poate varia de la o pracțică agricolă la scară mică, la o nouă defrișare pentru proiecte agro-industriale mecanizate și moderne.

Companiile de mediu dau vina pe Bolsenaro

Fermierii așteaptă până la sezonul uscat pentru a începe arderile și curățarea zonelor, pentru ca vitele lor să poată pășuna, dar distrugerea din acest an a fost descrisă ca fără precedent. 

Companiile de mediu dau vina pentru acest atac pe Bolsonaro, despre care spun că ia încurajat pe fermieri să exploateze și să ardă pădurea tropicală.

Bolsonaro a respins acuzațiile de învinuire asupra incendiilor, dar o schimbare clară pare să fie în curs.

Carnea de vită responsabilă pentru emisiile de gaze cu efect de seră

Și dacă salvarea pădurii tropicale nu este suficientă pentru a convinge carnivorele să nu mai mănânce carne de vită braziliană – vitele mai și creează gaze cu efect de seră. 

Carnea de vită este responsabilă pentru 41% din emisiile de gaze cu efect de seră, iar animalele reprezintă 14,5% din totalul emisiilor globale. 

Iar metanul, producție de gaze cu efect de seră de la ambele capete – este de 25 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon.

Un raport alarmant publicat anul trecut de Grupul Interguvernamental al ONU pentru schimbările climatice(IPCC), a declarat că schimbarea dietei noastre ar putea contribui cu 20% din efortul necesar pentru ca temperaturile globale să crească cu 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. Așadar, consumați mai puțină carne.

Conform proiecțiilor consumul de carne de vită și vițel va crește

Cu toate acestea, consumul global de carne de vită și vițel urmează să crească în următorul deceniu, conform proiecțiilor de la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică(OCDE) și Organizația pentru Alimentație și Agicultură a Organizației Națiunilor Unite(FAO).

Un raport comun a prezis că producția globală va crește cu 16% între 2017 și 2027 pentru a satisface cererea. Majoritatea acestei extinderi va fi în țările în curs de dezvoltare, cum ar fi Brazilia.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării