main logo
1179

Alarmant: Tot mai multe moldovence consumă alcool în timpul sarcinii

Tot mai multe moldovence consumă alcool, iar din numărul total al femeilor bolnave de alcoolism cronic şi psihoze alcoolice, puțin peste jumătate sunt de vârstă fertilă şi au copii.

Alarmant: Tot mai multe moldovence consumă alcool în timpul sarciniiPoza simbol

Datele au fost prezentate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică, transmite Știri.md.

În acest context, ANSP a lansat și o campanie pentru sensibilizarea publicului privind riscurile consumului de alcool în perioada sarcinii, care se va desfășura începând de azi, 9 septembrie, până pe 13 septembrie.

Specialiștii ANSP se arată alarmați de faptul că, pe parcursul ultimilor ani, din numărul bolnavilor de alcoolism înregistraţi, 15-17% au constituit femei, ponderea lor fiind mult mai înaltă în unele regiuni rurale - circa 7.000 de femei. Cel mai înalt nivel de consum al băuturilor alcoolice este înregistrat printre persoanele de vârstă reproductivă, 15- 49 de ani, fapt ce pune în pericol direct fertilitatea acestora, precum şi sănătatea viitoarelor generaţii.

Expunerea fetală la alcool apare atunci când o femeie consumă alcool în timpul sarcinii. Cea mai gravă patologie asociată este sindromul alcoolismului fetal, în cazul în care mama consumă cantități mari de alcool în timpul sarcinii. Lipsa diagnosticului precoce a copiilor născuţi cu tulburări alcoolice fetale reduce accesul la servicii de recuperare timpurie pentru prevenirea handicapului.

Spectrul Tulburărilor Alcoolice Fetale este un termen general care pe lângă sindromul alcoolic fetal include o serie afecţiuni asociate ca urmare a expunerii prenatale la alcool.

Sindromul alcoolic fetal (SAF) constituie o tulburare gravă de dezvoltare cauzată de consumul de alcool în timpul sarcinii, având ca şi caracteristici clinice: malformaţii cranio-faciale specifice, retard de creştere intrauterină, disfuncţia sistemului nervos central cu tulburări cognitive, dificultăţi de învăţare sau comportament hiperactiv. Consumul de alcool acționează în mod negativ asupra organismului femeii, mai ales în perioada sarcinii, fătul devenind o victimă pasivă.

Leziunile provocate de expunerea alcoolului sunt ireversibile, de aceea niciun tratament nu poate preveni efectele nedorite asupra copilului. Tratamentul şi îngrijirea copiilor cu SAF este destul de dificilă. Noi născuţii, sugarii şi copiii mici necesită suport special pentru o dezvoltare fizică şi psihică normală. Copiii mai mari necesită terapie ocupaţională, educaţională, tratament logopedic; şcolarii au nevoie de suport educaţional pentru corectarea tulburărilor cognitive, terapie comportamentală.

Pronosticul este rezervat, majoritatea pacienţilor având probleme de sănătate mintală (95%); la vârsta şcolară aceşti pacienţi abuzează sau devin dependenţi de alcool, droguri, au eşec şcolar, tulburări de comportament cu delicvenţă (60%); prezintă comportament sexual inadecvat (52%), iar spre vârsta adultă sunt incapabili de a trăi independent (82%) şi au probleme cu găsirea sau menţinerea unui loc de muncă (70%).

În acest context, specialiștii ANSP previn că unica cale de prevenire a SAF este evitarea consumului de alcool în timpul sarcinii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării