Harta razboiului rece din Europa
Doi ministri din Ucraina, respectiv cel de Externe si cel al Apararii, se tem de iminenta unui conflict armat cu Rusia, care si-ar fi mobilizat armata de-a lungul granitei de est a Ucrainei, potrivit serviciilor americane de spionaj.
Pe de alta parte, NATO ia in considerare repozitionarea fortelor militare, pentru o mai buna "capacitate de reactie", avertizand totodata ca regiunea reparatista Transnistria risca sa devina noua Crimeea, anexata la finele saptamanii de Rusia, scrie Gandul.
Rusia poate ataca Ucraina in orice moment, a avertizat duminica ministrul ucrainean al Apararii, adaugand ca presedintele Vladimir Putin nu se va multumi doar cu anexarea Crimeii.
"Obiectivul lui Vladimir Putin nu este Crimeea, ci intreaga Ucraina. Trupele ruse sunt mobilizate la frontiere si sunt pregatite sa atace in orice moment", a spus el, citat de Gandul.
Un avertisment similar a fost emis si de ministrul ucrainean de Externe, Andrei Descita, care sustine ca un conflict militar intre cele doua state este iminent.
INFOGRAFIC: gandul.info (Corina Varlan)
"Riscul unui conflict militar intre Ucraina si Rusia a crescut. Este mai mare", a declarat el, citat de Mediafax.
Din informatiile serviciilor americane de spionaj, Rusia si-a mobilizat armata de-a lungul frontierei de est a Ucrainei. Ample efective de trupe s-ar afla o distanta de circa 50 de kilometri de granita cu statul vecin.
NATO ia in calcul pregatirea trupelor pentru o posibila interventie
In acest context, oficialii Aliantei Nord-Atlantice au decis sa ia in calcul repozitionarea fortelor pentru a putea raspunde unui eventual atac al Rusiei.
"Trebuie sa ne gandim la aliatii nostri, la pozitionarea fortelor in Alianta si la sporirea capacitatii de reactie, astfel incat sa fim acolo pentru aparare, daca va fi nevoie, in principal in zona baltica si in alte locuri", a declarat duminica generalul Philip Breedlove, comandantul suprem al fortelor NATO din Europa.
El a subliniat ca efectivele ruse stationate la frontiera estica a Ucrainei "sunt foarte numeroase si sunt pregatite de operatiuni".
INFOGRAFIC: gandul.info (Corina Varlan)
Oficialul NATO a precizat totodata ca Alianta este "foarte preocupata" de securitatea din regiune si de riscul unei amenintari la adresa regiunii separatiste Transnistria.
"Exista suficiente trupe ruse la frontiera de est a Ucrainei pentru a fi trimise in Transnistria daca se ia aceasta decizie; acest lucru este foarte ingrijorator. Rusia se comporta mai mult ca un adversar decat ca partener", a aratat el.
Probleme in Transnistria
Rusia a incheiat vineri procedurile pentru anexarea oficiala a Crimeei, procedura considerata ilegimita si nerecunoscuta de Vest.
Tensiunile din regiune au inceput sa nasca temeri privind situatia Transnistriei, o fasie ingusta de teritoriu, cu o populatie de circa 0,5 milioane de persoane, din estul Republicii Moldova. Transnistria a castiga, cu sprijinul Rusiei, un scurt razboi de independenta dupa prabusirea Uniunii Sovietice in 1991, insa independenta sa nu este recunoscuta de catre comunitatea internationala, noteaza Gandul.
Locuitorii acestei regiuni separatiste din Republica Moldova au inceput sa aiba probleme in ceea ce priveste libera circulatie, transportul marfurilor si chiar a medicamentelor, potrivit presedintelui Parlamentului de la Tiraspoi, Mihail Burla. El a precizat ca mai multi cetateni rusi si transnistreni nu au reusit sa treaca frontiera ucraineana, dar si ca transporturi de medicamente importante provenind din Rusia nu au putut fi aduse in Transnistria din cauza refuzului unor companii de transport de a efectua curse pe teritoriul Ucrainei.
INFOGRAFIC: gandul.info (Corina Varlan)
"Din pacate, evenimentele din Ucraina au lasat o amprenta negativa asupra respectarii drepturilor si libertatilor cetatenilor, fiind vorba, in special, de limitarea liberei circulatii a persoanelor si marfurilor", a afirmat el, citat de Gandul.
Descita, ministrul ucrainean de Externe, s-a aratat la randul sau "foarte preocupat" de pozitia Transnistriei.
"Rusia poate decide sa conecteze Transnistria cu Crimeea si cu Abhazia", un teritoriu separatist din Georgia ocupat de fortele ruse, "si sa formeze un coridor care ar crea o zona de destabilizare puternica in Europa", a avertizat vineri seful diplomatiei ucrainene, adaugand ca o astfel de situatie trebuie evitata.
Pentru a sprijini Republica Moldova, liderii europeni au decis, la finele Consiliului European avut loc vineri la Bruxelles, avansarea semnarii Acordului de asociere cu vecinii de peste Prut, pentru a se evita ingerinte ale Rusiei similare cu cele din Ucraina. Acesta ar putea fi semnat pana cel tarziu in iunie, dar ar putea fi parafat chiar in luna mai, potrivit declaratiilor presedintelui roman Traian Basescu.