main logo
977

Trotuarele din capitală nu corespund standardelor în construcţii

O bună parte din trotuarele din Chişinău au devenit invizibile, fie pentru că sunt grav deteriorate, fie pentru că privaţii îşi construiesc casele şi magazinele practic în drum. Normativele în construcţii cer trotuare de cel puţin 1 metru.

Trotuarele din capitală nu corespund standardelor în construcţiiO bună parte din trotuarele din Chişinău au devenit invizibile, fie pentru că sunt grav deteriorate, fie pentru că privaţii îşi construiesc casele şi magazinele practic în drum. Foto: adevarul.ro

În realitate, pietonii sunt nevoiţi să circule pe trotuare mult mai înguste, riscând să fie accidentaţi de maşini.În acest caz, trotuarul s-a diminuat simţitor după lărgirea bulevardului. Proprietara refuză să îl strămute în locul propus de autorităţi. Este gata să renunţe la terasă şi să amenajeze o staţie de aşteptare.
 
Ludmila Gandiuc, proprietara magazinului: «Erau aproape 4 metri. Eu am proiect prefăcut, din terasă să fie oprirea făcută. Desigur că o să fie acoperit, nu aşa pur şi simplu scaune, numai să îmi dea voie să fac, vă spun drept nu mai am putere, eu când ştiu că luni treubie să mă duc să îl prind pe Chirtoacă eu duminică nu dorm toată noaptea, vă spun cum este».
 
Această situaţie este însă excepţie de la regula care a prins rădăcini în Chişinău. Se eliberează autorizaţii de construcţii fără respectarea normativelor, iar în alte cazuri privaţii se extind de cele mai multe ori cu încălcarea legii.
 
Igor Gamreţki, şeful direcţiei Transport Public şi Căi de Comunicaţie: «Cel puţin 20 de ani, arhitectura a permis prin moduri de judecată sau alte moduri extinderea anexelor, clădirilor, fără respectarea trotuarelor, ceea ce nu este normal».
 
Gheorghe Croitoru, şef secţia,  reglemntări tehnico-economice, MRDEC: «Lăţimea trotuarului este stabilită de traficul de persoane, trotuarul se face minim două benzi, iar lăţimea lui poate varia de la 0,5 la 0,75 metri».
 
Asta dacă pe trotuar circulă mai puţin de 50 pietoni timp de o oră, prevăd normativele noi în construcţii, aprobate în februarie curent. Tot ele cer o lăţime minimă de 1 metru. Atunci când se înregistrează între 50 şi 200 de pietoni la oră, lăţimea trebuie să fie de 1,5 metri. Până la aprobarea noilor rigori care îngustează esenţial trotuarele, se aplica aşa-zisul SNIP, normativele din 1989 după care s-au proiectat toate drumurile şi trotuarele de astăzi. Pentru străzile principale se prevăd trotuare de 1,5-2,25 metri, pentru cele din cartiere între 1 şi 1, 5 metri, iar pentru cele care fac legătura între blocuri de până la 1 metru. Se presupune că astfel de trotuare trebuie să avem astăzi.
 
Igor Gamreţki, şeful direcţiei Transport Public şi Căi de Comunicaţie: «Cel mai grav e acolo unde ele nu există şi nu au fost niciodată, ca exemplu anul acesta preconizăm în jur de 50 milioane lei pentru reparaţia ogrăzilor, trotuarelor,atât şi a parcajelor în ogrăzi şi pe străzi».
 
Precizăm că normativele noi, racordate la legislaţia europeană, mai impun rampe pentru persoanele cu dizabilităţi şi trotuare fără obstacole aşa cum sunt pilonii din imagine de exemplu, amplasaţi chiar pe mijloc. Orice construcţie necorespunzătoare normelor şi proiectului autorizat de autorităţi se demolează, iar proprietarul se amendează în baza cererii către judecători a Inspecţiei de Stat în Construcţii. Asta spune legea. Inspecţia însă nu poate întreprinde nimic dacă autorităţile autorizează construcţia, chiar şi cu abateri de la normative. Aşa ori altfel, trotuare conforme legii nu prea avem, iar pietonii se deplasează mai mult pe drum decât pe trotuar.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării