Află cum să procuri un automobil în leasing
Automobilul nu mai este în ziua de astăzi un accesoriu de lux, ci, mai curând, o necesitate cotidiană. Reţeaua de transport public din Republica Moldova nu poate oferi călătorilor decât o gamă restrânsă de destinaţii, fapt ce creează impedimente unui stil de viaţă activ.

O soluţie pentru cei care-şi doresc propriul automobil ar fi procurarea lui în leasing. Cei interesaţi, trebuie să cunoască mai întâi procedura de procurare a unui autoturism în leasing. În primul rând, autoturismele procurate în rate pot fi atât noi, cât şi la mâna a doua. În ambele cazuri însă, cumpărătorul trebuie să aducă un aport iniţial de cel puţin 20% din costul automobilului, dar comisionul diferă de la o companie la alta. În Uniunea Europeană, condiţiile standard presupun o perioadă maximă a leasingului de până la patru ani, un avans minim de 20%, un comision de acordare de până la 2,25% şi o rată medie a dobânzii de până la 12,9%.
Condiţiile şi procedurile
În ţara noastră, condiţiile standard de acordare a unui credit de leasing sunt aceleaşi, dar comisionul de acordare este puţin mai mic - 2%. La acelaşi subiect, durata preferată de moldoveni a contractului este, în medie, de trei ani, conform unui raport din anul precedent oferit de Biroul Naţional de Statistică (BNS). O condiţie obligatorie impusă clienţilor este vârstă cuprinsă între 21 şi 64 de ani, un loc de muncă asigurat şi traiul permanent în Moldova. După ce se achită aportul iniţial de cel puţin 20% din preţul bunului, solicitantul leasingului achită lunar o sumă fixă, stabilită de companie. Această plată lunară variază, mai ales conform perioadei stabilite de achitare a leasingului.
Compania de leasing, de regulă, percepe un comision unic la încheierea contractului cu cumpărătorul (2%) . Autoturismul supus procedurii de leasing va fi în proprietatea companiei până la răscumpărarea deplină a acestuia. Maşina este, practic, revândută persoanei interesate, lunar fiind percepută o dobândă. Firmele de leasing pot stabili la discreţie mărimea dobânzii, aceasta constituind în medie 12,9% anual. La finele contractului, suma plăţii iniţiale, a comisionului şi a plăţilor lunare va fi, fireşte, mai mare decât în cazul cumpărării cu banii jos a unui autoturism. Între timp, cumpărătorul este liber să utilizeze automobilul după bunul lui plac, în bază unei procuri eliberate de companie, deoarece paşaportul tehnic al automobilului este perfectat pe numele companiei de leasing. Mai mult, bunul trebuie asigurat anual de toată gama de riscuri ce implică posesia unui autoturism. Cheltuielile de asigurare sunt suportate integral de către cumpărător. Unele companii de leasing pot primi oferte de la societăţi de asigurări pentru a facilita procesul de asigurare al autoturismului. Asigurarea, de regulă CASCO, oscilează între 4% şi 5 % din preţul maşinii.
De cele mai multe ori, cumpărătorul nu are nicio legătură cu dealer-ul auto, fiind legat doar cu compania de leasing prin contract.
Pentru întocmirea contractului de leasing este necesar un anumit pachet de acte, care trebuie să conţină copia actului de identitate şi al anexelor solicitantului, copia permisului de conducere, Copia după cartea de muncă (completată la zi) sau contractul de munca cu ultimul act adițional, conformizată cu originalul de către angajator, sau prezentată în original la reprezentantul. Unele companii pot solicita şi acordul soţului sau al soţiei, un extras imobiliar sau chiar factura de plată a energiei electrice de la domiciliul solicitantului. În general, preţurile la leasing nu variază foarte mult, majoritatea companiilor oferind servicii de calculare pe paginile lor de web. În acest mod, potenţialul cumpărător îşi poate crea singur o ofertă ce îl avantajează.
Cât plătim „peste” când cumpărăm în leasing?
Care ar fi costurile unei creditări atunci când ne dorim foarte mult o maşină însă nu dispunem de suma necesară pentru moment. Clasa de automobile Low-entry, reprezentată cel mai bine la noi de Dacia Logan, are un preţ minim de start de 6300(cu toate taxele incluse). Am ales un model cu dotări minime şi motor pe benzină de pe pagina oficială „ Dacia ” din Moldova. Avansul în procente a fost setat la 20% şi durata contractului a fost aleasă pe un termen de 36 de luni. Rezultatul oferit de calculator a fost următorul: Prima plată de avans şi comisionul de acordare este de 1,460 de Euro, iar rata lunară constituie 174,57 Euro. La sfârşitul perioade de contract, cumpărătorul va plăti un total de 6773 de Euro, adică cu 472 de euro mai mult decât preţul original al automobilului.
Un automobil de clasă medie, Renault Megane Generation cu motor pe benzină, are preţul minim de 12,300 de euro. Folosind aceiaşi parametri, obţinem o primă plată plus comisionul de acordare în valoare de 2,706 Euro, iar rata lunară de 338,45 Euro. Suma plătită până la expirarea contractului va fi de 14,890 de Euro, adica cu 2590 de Euro mai mult decât în cazul când cumperi „cu banii jos”. La categoria „ automobile de lux ” am ales un sedan din clasa C al concernului german Mercedes-Benz cu motor diesel. Preţul de start al unui astfel de automobil constituie 25,940 de Euro. Folosind aceleaşi condiţii ca şi în primele două cazuri, am obţinut o cifră de 5,706 Euro pentru avans şi comisionul de acordare, iar rata lunară constituie 713 Euro. La finele celor 36 de luni, cumpărătorul va plăti cu 5,462 de euro mai mult, adică suma de 31,402 euro faţă de preţul original.
Anul trecut au fost cumpărate în leasing automobile în valoare de 629 mil. lei
În Moldova, conform unui raport al BNS, există 23 de companii de leasing, dintre care dor cinci cele mai mari deţin 72% din toate bunurile acordate în leasing.
Acelaşi raport mai arată că anul trecut au fost cumpărate în leasing bunuri în valoare totală de 837 mil. lei, cu 301 mil. lei mai mult faţă de anul 2010 şi cu 409 mil. lei mai puţin faţă de anul 2008. Ponderea majoritară al acestor bunuri a fost ocupată de autoturisme, valoarea totală a maşinilor procurate în leasing fiind de 629 mil. de lei.