main logo
752

Telefoanele cu sisteme de operare mai vechi, vulnerabile pentru hackeri

Peste un miliard de telefoane şi tablete din întreaga lume dotate cu sistem de operare Android ar putea fi vulnerabile la atacurile hackerilor deoarece nu mai beneficiază de actualizări de securitate, conform unui raport citat vineri de Press Association.

Telefoanele cu sisteme de operare mai vechi, vulnerabile pentru hackeri

Grupul britanic pentru protecţia consumatorilor Which? a anunţat în cadrul unui raport că a descoperit că 40% dintre utilizatorii de Android rulează versiuni vechi de software, care nu mai primeşte actualizări de securitate de la Google, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.

Android este cel mai popular sistem de operare mobil din lume şi, ca urmare, Which? susţine că ar putea exista milioane de utilizatori de telefoane smartphone cu risc crescut de furt de date şi alte atacuri cibernetice.

Conform cifrelor din 2019 ale Google, există peste 2,5 miliarde de dispozitive Android active în lume.

Versiunile mai vechi ale sistemelor de operare mobile, în general cele cu o vechime de peste doi ani, în general nu mai beneficiază de actualizări de securitate de la dezvoltatori, companii precum Google încurajând utilizatorii să treacă în schimb la o versiune mai nouă a sistemului de operare pentru a-şi asigura cel mai bine dispozitivul în faţa ameninţărilor cibernetice moderne.

Google şi Apple, producătorii celor două cele mai populare sisteme de operare mobile din lume, Android şi iOS, lansează anual noi versiuni de software, urmate timp de câţiva ani de actualizări periodice mai mici pentru a remedia eventualele probleme identificate.

Potrivit raportului Which?, în cazul telefoanelor mai vechi testate, de la producători precum Motorola, Samsung şi LG, au fost identificate vulnerabilităţi.

Which? notează în raportul său că oricine utilizează un telefon Android lansat în 2012 sau mai devreme, inclusiv dispozitive populare la acea vreme, cum ar fi Samsung Galaxy S3 şi Sony Xperia S, ar trebui să fie ''în mod special îngrijorat''.

Totodată, grupul britanic încurajează orice persoană care rulează o versiune de Android mai veche de 7.0 Nougat, lansată iniţial în 2016, să încerce să-şi actualizeze software-ul, deoarece această versiune nu mai beneficiază de suportul Google.

Însă, în cazul în care un dispozitiv nu mai poate fi actualizat, este probabil necesar să fie înlocuit, notează Press Association.

Consumatorii ar trebui să beneficieze de perioade mai mari de asistenţă pentru dispozitivele lor mobile, susţine Kate Bevan din cadrul Which?. ''Este foarte îngrijorător că dispozitive scumpe Android au o perioadă de valabilitate atât de scurtă înainte de a-şi pierde suportul de securitate, milioane de utilizatori fiind în pericol de a suferi consecinţe grave în cazul în care cad victime ale hackerilor'', a spus ea.

Google şi producătorii de telefoane trebuie să fie transparenţi în ceea ce priveşte actualizările de securitate şi să ofere informaţii clare cu privire la durata de valabilitate a acestora şi la ceea ce au de făcut clienţii lor când acestea expiră.

Ca răspuns la acest raport, un purtător de cuvânt al Google a declarat: ''Suntem dedicaţi îmbunătăţirii zilnice a securităţii dispozitivelor Android. 

Oferim actualizări de securitate cu corecţii ale erorilor şi alte măsuri de protecţie în fiecare lună şi colaborăm continuu cu partenerii hardware şi transportatori pentru a ne asigura că utilizatorii Android beneficiază de o experienţă rapidă şi sigură cu dispozitivele lor''.

Cercetătorii Which? au declarat că, în general, cu cât dispozitivul este mai vechi, cu atât este mai mare riscul de a fi vulnerabil la hackeri.

Cu toate acestea, studiile anterioare au indicat faptul că proprietarii de smartphone-uri din Europa şi SUA îşi păstrează dispozitivele mai mult timp, paşii mici realizaţi anual în inovaţie şi preţul în creştere al smartphone-urilor fiind citate drept motive principale pentru faptul că acestea nu sunt schimbate mai des.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării