main logo
431

SUA se pregătesc să ancheteze Google, Facebook, Amazon și Apple

Autoritățile din Statele Unite ale Americii se pregătesc să investigheze Apple, Google, Facebook și Amazon pentru abuz de poziție dominantă, scrie Reuters.

SUA se pregătesc să ancheteze Google, Facebook, Amazon și AppleFoto: ukrinform.ru

Acestea sunt unele dintre cele mai mari companii din lume, având capitalizări bursiere de sute de miliarde de dolari, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro.

Potrivit sursei citate, Departamentul Justiției din SUA se va ocupa de către Apple și Google, în vreme ce Federal Trade Comission (Comisia Federală pentru Comerț – n.r.) va ancheta Facebook și Amazon. 

În urma apariției informațiilor acțiunile celor patru coloși tehnologici au scăzut puternic pe bursă. Titlurile Facebook au scăzut cu 7,5%, cele ale holdingului Alphabet, care deține Google, au picat cu 6%, Amazon a încheiat cu un minus de 4,5%, iar Apple a fost pe roșu cu 1%. 

Experții nu cred că aceste companii vor fi sparte în mai multe bucăți, chiar dacă guvernul SUA a mai făcut asta cu Standard Oil și AT&T. 

Recent însă, în anii 2000, Guvernul SUA a încercat să spargă Microsoft, dar a pierdut în justiție. 

Google, deja în vizor 

Google a mai fost anchetată de către autoritățile americane, dar investigația a fost închisă în anul 2013. Google a primit însă amenzi care totalizează aproape 9 miliarde de dolari de la Comisia Europeană. 

Google a fost acuzată de mai multe ori de către competitori că își promovează propriile servicii. Site-ul de review-uri de firme Yelp acuza Google că îi copiază informații de pe propria platformă. De asemenea, Nokia acuza Google de competiție neloială în domeniul hărților, iar Microsoft în domeniul căutării. 

De asemenea, micile firme de publicitate au fost nemulțumite de faptul că achiziția de reclame se putea face doar cu ajutorul unor unelte oferite de Google, iar presa a acuzat Google că a impus condiții drastice după intrarea în vigoare a GDPR, regulamentul de protecția a datelor personale. 

Mai nou, Google a anunțat că utilizatorii browserului Chrome vor avea la dispoziție o serie de opțiuni pentru ca site-urile să nu îi mai urmărească. 

Amenzi de peste 8 miliarde de euro în UE 

Google deține cel mai popular motor de căutare din lume, dar și YouTube – cel mai mare site video de pe planetă, Chrome – cel mai folosit browser și Android – cel mai răspândit sistem de operare pe smartphone-uri. 

Google a fost amendat în acest an cu 1,49 miliarde de euro de către Comisia Europeană pentru abuz de poziție dominantă în domeniul publicității online. 

Anul trecut, a primit o amendă de 4,34 de miliarde de euro pentru că a impus propriile sale aplicații în sistemul de operare Android, iar în 2017 a mai primit o amendă de 2,42 miliarde de euro pe motiv că își favoriza propriul site de shopping în fața competitorilor. 

Facebook, probleme cu datele personale 

Facebook are, la rândul său, deja mai multe probleme. Din cauza scandalului Cambridge Analytica, moment în care datele a 87 de milioane de oameni au fost accesate printr-un chestionar online, gigantul ar putea primi o amendă de 5 miliarde de dolari în SUA. 

Președintele american Donald Trump a mai acuzat anterior Facebook că încearcă să reprime vocile conservatoare, fără a aduce însă dovezi. 

Președintele Comitetului Judiciar din Senatul SUA, republicanul Lindsey Graham, a spus că modelele de afaceri ale Facebook și Google sunt nereglementate, iar cele două companii au acumulat foarte multă putere. 

Separat, Comitetul Juridic din Camera Reprezentanților a deschis propria investigație în privința piețelor digitale. 

Facebook este sub presiune și din cauza proliferării știrilor false și a propagandei ruse la alegerea președintelui Donald Trump, în 2016. 

Cofondatorul Chris Hughes, care a pus bazele Facebook alături de directorul Mark Zuckerberg, a declarat recent că societatea ar trebui spartă deoarece a acumulat prea multă putere. 

De asemenea, Brian Acton – cofondator al WhatsApp – s-a alăturiat unei campanii pentru ștergerea Facebook, după scandalul Cambridge Analytica. 

Facebook a mai fost arătată cu degetul în privința epurărilor etnice din Myanmar, dar și din cauza linșajelor publice din India, cauzate de zvonurile răspândite prin WhatsApp. 

Facebook deține și Instagram și serviciul de mesagerie WhatsApp. 

Amazon, țintă favorită pentru Trump 

De partea cealaltă, gigantul Amazon – cel mai mare retailer online din lume și cel mai mare furnizor de servicii de cloud computing – este ținta preferată a președintelui Trump. 

Acesta a acuzat Amazon că profită de serviciul poștal al SUA, care este pe pierderi, pentru a livra ieftin colete. Jeff Bezos, fondatorul și directorul executiv al Amazon, este deseori ținta postărilor pe Twitter ale lui Trump din cauză că acesta deține și ziarul Washington Post, care scrie deseori negativ despre președintele SUA. 

Amazon mai este acuzată că duce la dispariția magazinelor tradiționale, care nu pot concura cu gigantul IT. De asemenea, Amazon a fost criticat pentru tratamentul pe care îl aplică micilor firme care vând produse prin intermediul site-ului său. 

Acestea trebuie să concureze cu mărcile private ale Amazon și să plătească reclamă dacă vor să apară în căutări. Condițiile impuse vânzătorilor-terți de pe platforma sa sunt investigate și de către Comisia Europeană. 

Apple, acuzată deja de Spotify 

În fine, Apple este acuzată deja oficial de către serviciul de muzică Spotify de comportament anticoncurențial în privința App Store.

Spotify acuză că trebuie să plătească Apple un procent de 30% din câștigurile obținute din abonamentele făcute de utilizatori pe iPhone, dar în același timp Apple îi face concurență neloială prin propriul său serviciu, numit Apple Music. 

Comisia Europeană deja investighează această problemă. În 2014, Apple a mai fost găsită vinovată de cartel cu privire la prețurile cărților electronice. 

În UE, Apple a mai fost anterior amendată cu 13 miliarde de euro din cauza unui ajutor fiscal ilegal primit în Irlanda. Aceasta este cea mai mare sancțiune dată vreodată de către Executivul comunitar. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării