Studiu: Un fruct poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale
Un nou studiu publicat în SUA sugerează că un mod mai eficient de a scădea tensiunea arterială ar putea fi creșterea aportului de potasiu, prin consumul de banane, în locul reducerii doar a sodiului, scrie The Independent.

Aproape o treime dintre adulții din întreaga lume suferă de hipertensiune arterială, care poate duce la afecțiuni grave, precum bolile de inimă, accidentul vascular cerebral, dar și probleme renale cronice sau demență, transmite Știri.md cu referire la stirileprotv.ro.
În prezent, recomandările medicilor pentru pacienții cu hipertensiune se concentrează pe reducerea sodiului din dietă. Totuși, studiul recent, publicat în American Journal of Physiology-Renal Physiology, sugerează că adăugarea de alimente bogate în potasiu, precum bananele, poate avea un impact mult mai mare asupra reglării tensiunii arteriale decât simpla reducere a sodiului.
„De obicei, atunci când avem hipertensiune arterială, ni se recomandă să consumăm mai puțină sare”, atrage atenția Anita Layton, unul dintre autorii studiului de la Universitatea din Waterloo. „Cercetările noastre sugerează că adăugarea unor alimente bogate în potasiu, cum ar fi bananele sau broccoli, ar putea avea un impact pozitiv mai mare asupra tensiunii arteriale decât doar reducerea sodiului.”
Sodiul și potasiul: electroliți esențiali pentru organism
Sodiul și potasiul sunt electroliți esențiali pentru transmiterea semnalelor electrice către mușchi și pentru diverse alte funcții vitale, inclusiv retenția de apă. Studiul arată că un raport mai mare de potasiu față de sodiu în dietă ar putea fi mai eficient pentru scăderea tensiunii arteriale decât reducerea doar a sodiului.
Deși cercetările anterioare au demonstrat că un aport mai mare de potasiu ajută la controlul tensiunii arteriale, nu s-a clarificat până acum echilibrul optim între potasiu și sodiu.
„Deși relația dintre consumul excesiv de sodiu din alimentație și hipertensiunea arterială este bine acceptată în rândul publicului, efectele benefice ale unui consum mai mare de potasiu din alimentație au primit, istoric, mai puțină atenție”, spun cercetătorii.
Hipertensiunea, o problemă în societățile industrializate
Studiul utilizează un model matematic specific sexului pentru a evalua cum raportul dintre potasiu și sodiu influențează organismul. Rezultatele arată, de exemplu, că bărbații sunt mai susceptibili să dezvolte hipertensiune arterială decât femeile premenopauzale, dar aceștia răspund mult mai bine la un raport crescut de potasiu față de sodiu.
„Oamenii primitivi consumau multe fructe și legume, iar în acest fel, sistemele noastre de reglementare a corpului ar fi evoluat pentru a funcționa cel mai bine cu o dietă bogată în potasiu și săracă în sodiu”, spune Melissa Stadt, alt autor al studiului.
„Astăzi, dietele occidentale tind să fie mult mai bogate în sodiu și mai sărace în potasiu. Acesta ar putea explica de ce hipertensiunea arterială se găsește în principal în societățile industrializate, nu în societățile izolate”, adaugă Melissa Stadt, doctorand la Universitatea din Waterloo.