Statistică: Jumătate dintre copii stau peste 6 ore pe internet
Aproape toți copiii utilizează telefonul mobil, fie pentru jocuri, fie pentru a socializa pe internet. Jumătate dintre ei admit că stau mai bine de 6 ore pe zi online, iar mulți dintre ei au primit mesaje cu caracter sexual de la necunoscuți.

Așa arată o statistică îngrijorătoare, realizată de Organizaţia "Salvați Copiii". Alături de specialiști în IT vor merge în școli pentru a le explica părinților și copiilor despre pericolele de pe internet, transmite Știri.md cu referire la tvr.ro.
Vârsta medie la care copiii încep să petreacă timp online este 9 ani. Peste 90% spun că intră pe internet de pe telefonul mobil și au deja un cont pe o rețea de socializare.
Mai grav este că 13% au recunoscut că au renunțat la somn sau la mâncare pentru a fi online.
Aproape jumătate dintre ei postează date personale, precum adresa unde locuiesc, iar unui copil din 5 i s-au cerut poze în care să își arate părțile intime.
Îngrijorător este faptul că 5% dintre copii spun că au trimis astfel de mesaje cu conținut sexual. Mulți dintre cei care petrec mai mult timp cu prietenii în mediul virtual decât în realitate au probleme de comportament.
Iulia Băltăreţu, psihoterapeut: "Atunci când există numite nevoi emoţionale neîndeplinite, acela este momentul în care ei se îndreaptă din ce în ce mai mult spre tablete, spre telefoane.
(…) În momentul în care ajungi să petreci ore în şir pe telefon, nu ştii cum să porţi o conversaţie, cum să îţi faci prieteni".
"27% dintre elevi petrec peste 6 ore online și procentul acestora se dublează dacă vorbim despre o zi de vacanță sau sfârșit de săptămână", subliniază Teodora Stoica, manager de proiect Organizaţia Salvaţi Copiii.
Specialiștii în securitate cibernetică au dezvoltat aplicații pentru părinți, prin care aceștia pot monitoriza accesul copiilor la internet. Pot monitoriza conținutul, impune restricții și pot limita timpul pe care copiii îl petrec pe telefon sau pe tabletă.
În cadrul proiectului "Ora de net", voluntari de la "Salvați Copiii" și specialiști în securitatea cibernetică vor merge în 15 școli pentru a vorbi cu 500 de profesori și părinți despre siguranța în mediul digital.
Un studiu recent arată că părinților le este cel mai greu să le explice copiilor pericolele într-un mod în care să poată înţelege, să îi facă să ia în serios amenințările si să nu se lase influențați de alți copii.