main logo
725

Primul supercomputer pan-european a fost inaugurat în Slovenia

Comisia Europeană, împreună cu Inițiativa Comună Europeană pentru Calcul de Înaltă Performanță și Guvernul Sloveniei au inaugurat luni, în cadrul unei ceremonii la nivel înalt, la Maribor (Slovenia), supercomputerul Vega.

Primul supercomputer pan-european a fost inaugurat în SloveniaFoto: Facebook.com

Acest eveniment marchează lansarea primului supercomputer al UE achiziționat în comun cu fonduri europene și ale statelor membre, cu o investiție comună de 17,2 milioane de euro, transmite Știri.md cu referire la Caleaeuropeana.ro.

Acesta supercomputer are o capacitate de 6.9 petaflop. În traducere, este capabil de a calcula 6,9 milioane de miliarde de operații pe secundă. 

Noul supercalculator va ajuta cercetătorii și industria europeană să facă progrese semnificative în: bio-inginerie, prognozele meteo, lupta împotriva schimbărilor climatice, medicina personalizată și descoperirea de noi medicamente, potrivit comunicatului oficial.

Reamintim că alte opt locații din 8 state membre ale Uniunii Europene au fost alese pentru a găzdui primele supercomputere europene. Aceste centre vor sprijini cercetătorii, industria și întreprinderile din Europa în dezvoltarea de noi aplicații într-o gamă largă de domenii, de la fabricarea medicamentelor și a materialelor noi la combaterea schimbărilor climatice.

Într-un pas important către transformarea Europei într-o regiune de top în ceea ce privește supercomputerizarea la nivel global, EuroHPC (Inițiativa Comună Europeană pentru Calcul de Înaltă Performanță) a selectat deja 8 locații pentru găzduirea unor centre de supercomputere situate în 8 state membre diferite.

Astfel, locațiile gazdă vor fi localizate în Sofia (Bulgaria), Ostrava (Cehia), Kajaani (Finlanda), Bologna (Italia), Bissen (Luxemburg), Minho (Portugalia), Maribor (Slovenia) și Barcelona (Spania).

În total, 19 dintre cele 28 de țări participante la întreprinderea comună vor face parte din consorțiile care operează centrele. Împreună cu fondurile UE, bugetul total al proiectului este de 840 de milioane de euro.

Propusă de Comisie și sprijinită de Consiliul UE, întreprinderea comună EuroHPC a fost înființată în noiembrie 2018, cu scopul de a dota UE cu o infrastructură de supercalcul de nivel mondial până la sfârșitul anului 2020.

În februarie 2019, întreprinderea comună a lansat primele cereri de exprimare a interesului pentru selectarea siturilor care să găzduiască primele supercalculatoare până la sfârșitul anului 2020. Au fost lansate două astfel de cereri: una pentru entitățile care vor găzdui supercalculatoarele petascale și una pentru entități care vor găzdui supercalculatoarele exascale.

Supercalculul este o prioritate-cheie în programul Europa digitală al UE, propus de Comisie în mai 2018 în contextul următorului buget pe termen lung al UE, care include o propunere de 2,7 miliarde EUR pentru a finanța supercalculul în Europa în perioada 2021-2027. 

Acest buget va permite întreprinderii comune să sprijine achiziționarea de supercalculatoare exascale (capabile să execute 1018 calcule pe secundă sau o mie de petaflops) până în 2023, precum și să dezvoltarea unor aplicații de vârf pentru aceste supercalculatoare și a competențelor necesare de utilizare a acestora.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării