Oamenii de știință au creat o inimă sintetică: Cum funcționează
Supapa sintetică a inimii cercetătorilor de la Harvard este proiectată să crească în pas cu corpul uman. FibraValve poate anula, în cele din urmă, necesitatea intervențiilor chirurgicale multiple în înlocuirea valvei pediatrice.

Cercetătorii au dezvoltat o valvă cardiacă sintetică promițătoare, care poate fi folosită pentru copiii în creștere. Institutul Wass de la Harvard și Școala de Inginerie și Științe Aplicate John A. Paulson (SEAS) au creat ceea ce ei numesc FibraValve. Acest implant poate fi fabricat în câteva minute, folosind o metodă de filare din fibre care le permite să modeleze clapetele delicate ale valvei la nivel microscopic – gata să fie colonizate de celulele vii ale pacientului, dezvoltându-se odată cu ele pe măsură ce se maturizează.
Cum funcționează inima sintetică
FibraValve este o continuare a JetValve, valva cardiacă artificială a echipei din 2017, care a folosit multe dintre aceleași principii. Versiunea actualizată folosește „învârtirea cu jet rotativ focalizat”, care adaugă fluxuri de aer concentrat, pentru a colecta mai rapid și mai precis fibrele sintetice pe un dorn de filare – facilitând reglarea fină a formei supapei. Ca rezultat, micro- și nano-fibrele polimerului pot replica cu mai multă precizie structura țesuturilor unei valve organice ale inimii. Procesul de fabricație durează mai puțin de zece minute, iar metodele alternative pot necesita câteva ore.
Tehnica folosește, de asemenea, „un material polimeric nou, personalizat” numit PLCL (o combinație de policaprolactonă și acid polilactic) care poate rezista în interiorul corpului unui pacient timp de aproximativ șase luni – suficient timp (teoretic) pentru ca celulele pacientului să se infiltreze în structură.
Deși până acum a fost testat cu succes doar la oi, viziunea pe termen lung este ca țesutul organic rezultat să se dezvolte odată cu copiii umani, pe măsură ce se maturizează, potențial evitând nevoia de intervenții chirurgicale de înlocuire riscante, pe măsură ce corpul lor crește.
„Scopul nostru este ca celulele native ale pacientului să folosească dispozitivul ca model pentru a-și regenera propriul țesut valvular viu”, a spus autorul Kevin „Kit” Parker în comunicatul de presă al Harvard.