main logo
684

O stea zombie cutreieră Calea Lactee: Observațiile astronomilor

Astronomii au făcut o descoperire uimitoare în galaxia noastră. Un magnetar, numit SGR 0501+4516, se deplasează cu o viteză incredibilă de peste 177.000 km/h prin Calea Lactee. Această descoperire ar putea schimba înțelegerea noastră asupra originii unor explozii radio rapide, potrivit unui articol publicat de Live Science.

O stea zombie cutreieră Calea Lactee: Observațiile astronomilorImagine simbol

Ce este un magnetar 

Magnetarul SGR 0501+4516 este o stea neutronică cu un câmp magnetic extrem de puternic. Acesta a fost observat pentru prima dată în 2008, la aproximativ 15.000 de ani-lumină de Pământ, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro.

Un nou studiu publicat în revista de specialitate Astronomy & Astrophysics a analizat date mai recente de la Telescopul Spațial Hubble și nava spațială Gaia, descoperind că obiectul se mișcă mult mai repede decât se credea inițial. Magnetarele sunt printre cele mai magnetice obiecte din univers. Câmpul magnetic al SGR 0501+4516 este estimat a fi de aproximativ 100 de trilioane de ori mai puternic decât scutul magnetic al Pământului.

Potrivit NASA, dacă acest magnetar ar trece pe lângă Pământ la jumătatea distanței până la Lună, câmpul său magnetic ar distruge toate cardurile de credit de pe planetă. „Dacă un om s-ar apropia la mai puțin de 600 de mile, magnetarul ar deveni o proverbială stea a morții din science-fiction, sfâșiind fiecare atom din corp”, au declarat reprezentanții NASA într-un comunicat.

Origini misterioase

Descoperirea vitezei neobișnuite a magnetarului pune sub semnul întrebării teoriile existente despre formarea acestor obiecte. Anterior, se credea că magnetarele se nasc din exploziile stelelor muribunde. Însă, noile date arată că SGR 0501+4516 se mișcă prea repede și în direcția greșită pentru a proveni dintr-o astfel de explozie.

„Urmărirea traiectoriei magnetarului cu mii de ani în trecut a arătat că nu existau alte rămășițe de supernove sau roiuri stelare masive cu care ar fi putut fi asociat”, au explicat reprezentanții NASA. 

Cercetătorii propun acum o nouă teorie pentru formarea acestui magnetar. Ei sugerează că s-ar fi putut forma prin colapsul direct al unei pitice albe, fără a implica o explozie stelară. „În mod normal, scenariul [supernova] duce la declanșarea reacțiilor nucleare și la explozia piticei albe, care nu lasă nimic în urmă”, a explicat Andrew Levan, coautor al studiului și astronom la Universitatea Radboud din Olanda și Universitatea Warwick din Anglia. 

„Dar s-a emis teoria că, în anumite condiții, pitica albă se poate prăbuși în schimb într-o stea neutronică. Credem că acesta ar putea fi modul în care s-a născut [acest magnetar].”

Implicații pentru cercetarea cosmică

Această descoperire ar putea avea implicații importante pentru înțelegerea unor fenomene cosmice misterioase, cum ar fi exploziile radio rapide detectate în galaxii îndepărtate. 

„Rata de naștere a magnetarelor și scenariile de formare sunt printre cele mai presante întrebări din astrofizica de înaltă energie, cu implicații pentru multe dintre cele mai puternice evenimente tranzitorii din univers”, a declarat Nanda Rea, coautor al studiului și astrofizician la Institutul de Științe Spațiale din Barcelona, Spania.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării