O sondă NASA a ajuns la cea mai mică distanță față de Soare de până acum
Agenția spațială americană, NASA, a publicat joi imagini obținute de sonda solară Parker din interiorul atmosferei solare, de la cea mai mică distanță față de Soare din istoria observațiilor astronomice.

Sonda solară Parker și-a început apropierea față de Soare la 24 decembrie, ajungând până la distanța de 6,1 milioane de kilometri de suprafața astrului, conform NASA, transmite Știri.md cu referire la agerpres.ro.
NASA a precizat că aceste imagini „au fost obținute de la o distanță mai apropiată față de Soare decât am reușit vreodată” și prezintă caracteristici ale coroanei solare și ale vântului solar - un flux constant de particule ionizate ce provine din Soare și care străbate Sistemul Solar cu viteze ce depășesc 1,6 milioane km/h.
Sonda spațială Parker, de dimensiunea unui autoturism mic, a fost lansată în 2018 iar în 2021 a devenit primul obiect artificial care a intrat în coroana solară.
„Sonda solară Parker ne-a purtat din nou prin atmosfera dinamică a celei mai apropiate stele”, a declarat Nicky Fox, administrator asociat al Directoratului NASA pentru Știință. „Observăm cu proprii noștri ochi, nu doar prin modele, locul de unde provin amenințările de vreme spațială pentru Pământ. Aceste noi date ne vor ajuta să ne îmbunătățim semnificativ prognozele de vreme spațială pentru a mări siguranța astronauților noștri și protecția tehnologiei noastre aici pe Pământ și oriunde în Sistemul Solar”, a adăugat ea.
Imaginile au fost obținute prin intermediul instrumentului Wide-Field Imager for Parker Solar Probe (WISPR). Acest instrument, de dimensiunea unei cutii de pantofi, este singurul instrument imagistic al sondei.
Noile imagini prezintă coroana și vântul solar, precum și modul de propagare a curentului heliosferic - locul din care direcțiile câmpului magnetic solar se modifică dinspre nord spre sud. Instrumentul a surprins și primele imagini de înaltă rezoluție ale locului unde s-au ciocnit multiple ejecții de masă coronală (CME), care sunt factori cheie ce influențează vremea spațială.