Necesitatea de a ghida potențialul AI, explicat într-un raport PNUD
Pe măsură ce inteligența artificială (AI) transformă economiile și societățile din întreaga lume, un nou Raport privind Dezvoltarea Umană lansat astăzi, 6 mai, de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) evidențiază necesitatea de a ghida în mod conștient potențialul transformator al inteligenței artificiale, astfel încât acesta să sprijine, și nu să pericliteze dezvoltarea umană.

Intitulat „O chestiune de opțiuni: Oameni și posibilități în era inteligenței artificiale”, raportul face apel la factorii de decizie să adopte politici îndrăznețe și orientate către oameni, astfel încât AI să devină un instrument care amplifică abilitățile umane, nu unul care accentuează inegalitățile, transmite Știri.md.
Raportul privind Dezvoltarea Umană 2025 subliniază că oamenii nu sunt simpli spectatori în era inteligenței artificiale. Potrivit reprezentanților PNUD, dacă nu este gestionată eficient, evoluția tehnologică disruptivă poate adânci inegalitățile și consolida dezechilibrele deja existente legate de accesul la putere și oportunități.
„Totuși, cu investiții adecvate în educație, infrastructură digitală și inovare incluzivă, țări precum Republica Moldova pot valorifica AI pentru a avansa dezvoltarea durabilă”, au declarat membrii organizației.
Datele raportul arată că în lipsa unui cadru de politici eficiente, inteligența artificială poate duce la excludere pe piața muncii, „date părtinitoare și concentrare excesivă a puterii – ceea ce face ca guvernanța proactivă să fie esențială”.
„Moldova se află într-un punct de cotitură, unde deciziile în materie de politici luate astăzi vor determina modul în care tehnologia va deservi oamenii mâine”, a declarat Daniela Gasparikova, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.
„PNUD colaborează îndeaproape cu partenerii naționali pentru ca transformarea digitală, inclusiv integrarea AI, să consolideze viziunea noastră comună de dezvoltare durabilă. Investițiile în competențe digitale, guvernanță și inovare etică sunt esențiale pentru a proteja și amplifica abilitățile umane”, a mai adăugat Gasparikova.
Deși Moldova a fost afectată în ultimii ani de multiple crize – de la războiul din Ucraina la criza energetică – țara a menținut o traiectorie constantă de progres în dezvoltarea umană. Așadar, din 2005, valoarea IDU a crescut cu 11,8%, reflectând îmbunătățiri în sănătate, educație și nivelul de trai. Totuși, inegalitățile persistă: IDU-ul Moldovei este diminuat cu 8,4% atunci când este ajustat în funcție de inegalitate, ajungând la 0,719 în 2023.
„Disparitățile de gen rămân, de asemenea, în vizor. Indicele Dezvoltării Umane raportat la gen (IDG) în Moldova este de 1,029 (comparativ cu 1,033 în 2022), unul dintre cele mai ridicate din regiunea Europa și Asia Centrală, însă provocările persistă în ceea ce privește asigurarea egalității de șanse și reprezentare în toate sectoarele. De asemenea, în 2023, Moldova are un Indice al Inegalității de Gen (IIG) de 0,146, ocupând locul 42 din 172 de țări”, au explicat reprezentanții PNUD.
Pentru a consulta versiunea completă a Raportului privind Dezvoltarea Umană 2025, accesați aici.