main logo
28470

Racheta chineză scăpată de sub control se prăbușește pe Pământ

Miezul rachetei chineze scăpate de sub control se va prăbuși pe Pământ, cel mai probabil, în această seară, fiind unul dintre cele mai mari obiecte care reintră necontrolat în atmosferă, în ultimele decenii.

Racheta chineză scăpată de sub control se prăbușește pe Pământ

Este monitorizat atent, dar încă nu se știe unde se va prăbuși, transmite Știri.md cu referire la Jurnal.md.

Sâmbătă dimineață racheta orbita Pământul la o altitudine de până la 372 de kilometri, cu o viteză de peste 28 de mii de km/h, realizând o rotație completă în jurul planetei în 90 de minute.

Estimările arată acum că racheta chineză va ajunge pe Pământ cel mai probabil sâmbătă seară (după ora 18:00) și există o șansă ca aceasta să cadă în Oceanul Pacific.

Nu numai Pentagonul și autoritățile statale monitorizează orbitarea resturilor rachetei chinezești, aceasta poate fi urmărită live pe internet. Traiectoria sa este deocamdată mult la sud de Europa, deasupra Africii.

De tip Long March 5B (o versiune a celei mai mari rachete din China), boosterul lansat pe 28 aprilie are 30 de metri înălțime și cântărește 20 de tone.

Specialiștii estimează că aproximtiv 40% din acest “gunoi spațial” nu va arde în timpul căderi și va ajunge la sol, dar, mai probabil dezintegrat în bucăți mai mici.

Emoții deosebite crează miezul dur format din motorul rachetei, care poate provoca daune dacă va cădea într-o zonă populată.

În mai 2020, resturi ale unei rachete Long March s-au dezintegrat de asemena în atmosferă, împrăștiind resturi în Oceanul Atlantic și în Africa de Vest, unele bucăți prăbușindu-se în apropierea unor zone locuite din Coasta de Fildeș.

Citește și: Racheta scăpată de sub control s-a prăbușit în apropiere de Maldive

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării