main logo
4566

Fenomenul periculos smombie este prezent și în Moldova

Dacă vi s-a întâmplat vreodată să traversați strada cu nasul în telefonul mobil atunci s-ar putea să suferiți de… smombie. Acesta este termenul folosit de specialiștii internaționali pentru pietonii absorbiți în totalitate de gadgeturi, care sunt văzuți ca niște zombie.

Fenomenul periculos smombie este prezent și în MoldovaUn studiu demonstrează dependența de telefoane. Ce spun moldovenii

Numărul lor este în creștere, odată cu dezvoltarea rețelelor sociale. Iar conform unui studiu, publicat recent în Franța, cele mai afectate sunt persoanele între 18 și 43 de ani, transmite Știri.md cu referire la tv8.md

Fie că citesc sau scriu mesaje, fie că vorbesc la telefon, și unii moldoveni se declară obsedați de telefoanele mobile.

„Sunt dependentă, chiar foarte tare”.

„Nu vedeți că stau cu telefonul în mână?”

„Foarte. Internetul și cei bătrâni deja au început să-l folosească”.

„Nu numai tinerii, ci și maturii, personal și eu, cu mare părere de rău”.

Totuși, mulți sunt gata să renunțe la smartphone, măcar și pentru o zi.

„Pentru o zi? Da, de Paști și atât”.

„Eu personal am avut ocazia să dau telefonul la reparat și să stau fără el o săptămână. Am trăit destul de normal. Nu m-am simțit dependent de acest dispozitiv”.

Specialiștii susțin că dependența vine încă din copilărie, când, în anumite situații, părinții sunt cei care le oferă picilor telefoanele.

„Nu. Doar uneori. În local spre exemplu, când mergem undeva și trebuie să ne concentrăm fie la o discuție, ceva, putem să-i acordăm o jumătate de oră maximum”.

„Așa e vremea. Ea de mică se joacă în telefon. Ia pe ascuns telefonul mamei”.

Psihologul Ana Niculaeș susține că oamenii sunt atrași de smartphone din cauza rețelelor sociale. Pentru tineri, rețelele au devenit un loc de recreere.

„Dependența de rețelele de socializare se explică prin faptul că persoanele mereu au nevoie de a fi la curent cu ceea ce se întâmplă. Cercetările susțin că persoanele care se simt singure a crescut, respectiv, ei compensează nevoia de a aparține unui grup prin elementul de a fi conectați mereu online”, Ana Niculaeș, psiholog.

Psihologul a oferit și sfaturi celor care nu pot scăpa de telefoanele mobile.

„Recomandarea este detoxifiere digitală, ceea ce presupune, în mod conștient, fie limitarea accesului la anumite aplicații, fie deciderea de a stabili un timp anumit al zilei care este dedicat, în mod special, rețelelor sociale”, Ana Niculaeș, psiholog.

Pentru că acest fenomen ia amploare, în unele țări, printre care Israel, autoritățile au început să instaleze sisteme de avertizare pentru pietoni. Astfel, pe câteva străzi din Tel Aviv au apărut benzi LED pe treceri pentru cei care stau cu privirile țintite în jos. 

Dependența de telefoane a pietonilor poate duce și la diferite accidente. Cum ar fi acesta, ce a avut loc pe o stradă din Miami, când o femeie a ajuns într-o groapă de pe trotuar, în care lucrau muncitorii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării