main logo
3073

Explicație: Dezinfectantul care ucide 7 virusuri, inclusiv SARS-CoV-2

Nanotehnologiile au ajutat cercetătorii de la Universitatea Central Florida să dezvolte un dezinfectant care protejează împotriva a șapte virusuri, inclusiv COVID-19 și infecții intraspitalicești, scrie SciTech Daily.

Explicație: Dezinfectantul care ucide 7 virusuri, inclusiv SARS-CoV-2

După ce o suprafață a fost ștearsă cu acest agent de curățare, virusurile continuă să fie ucise la contact timp de șapte zile, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro.

Descoperirea a fost făcută de o echipă multidisciplinară a universității și o firmă de tehnologie și rezultatele au fost publicate într-o publicație științifică a Societății Americane de Chimie.

Una dintre cercetătoare, Christina Drake, a fost inspirată să caute soluții chimice de curățare după ce, în prima perioadă a pandemiei, când a mers la un supermarket, a văzut cum un lucrător pulveriza dezinfectant pe mânerul unui frigider și apoi imediat îl ștergea cu o cârpă.

„Inițial m-am gândit să dezvolt un dezinfectat cu acțiune rapidă, dar am vorbit cu consumatorii, cu doctori și dentiști, și am aflat ce își doresc de fapt de la un dezinfectant.

Ce conta cel mai mult pentru ei era că efectele să dureze mai mult după ce dezinfectantul a fost aplicat pe mânere sau pardoseli”, spune cercetătoarea, citată de SciTech Daily.

Atunci au pornit parteneriatul cu universitatea, cu virologi, experți în nanoștiințe, ingineri în știința materialelor și așa au dezvoltat dezinfectantul cu tehnologia nanoparticulelor. 

Au folosit la bază oxidul de ceriu, substanță cunoscută pentru proprietățile antioxidante, îmbogățit cu argint.

„Nanoparticulele emit electroni care oxidează virusul și în acest fel îl fac inactiv.

Din punct de vedere mecanic, nanoparticulele se atașează de virus și îi strică suprafața, ca și cum ai pocni un balon”, spune și inginerul Sudipta Seal.

Majoritatea dezinfectanților acționează pe suprafață în trei-șase minute după aplicare și apoi nu mai produc efecte.

Ceea ce ar însemna că este nevoie de spălări repetate.

Acest nou dezinfectant însă acționează până la șapte zile împotriva a șapte virusuri, printre care coronavirusul, dar și alți agenți care creează infecții intraspitalicești, cum sunt Staphylococcus Aureus, Pseudomonas aeruginosa și Clostridium difficile.

După testarea de laborator, urmează ca soluția să fie testată și într-un spital.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării