Cunoștințele despre Uranus ar putea fi eronate. Ce s-a descoperit
Potrivit unui studiu publicat luni în revista de știință Nature Astronomy, înțelegerea noastră despre Uranus, bazată în mare parte pe un zbor al unei nave spațiale NASA acum aproape 40 de ani, ar putea fi greșită.

Când Voyager 2 a trecut pe lângă Uranus în 1986, planeta se afla sub influența unui eveniment rar, un vânt solar, ceea ce a influențat concluziile oamenilor de știință despre acest gigant de gheață, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro.
Uranus este a șaptea planetă de la Soare. Numele său este o referință la zeul grec al cerului, Uranus, care, conform mitologiei grecești, a fost bunicul lui Zeus (Jupiter) și tatăl lui Cronos (Saturn). Este a treia planetă ca mărime și a patra ca masivitate din Sistemul Solar.
„Înțelegerea noastră despre sistemul Uranus ar putea fi mai limitată decât credeam anterior”, au scris autorii.
Uranus a fost vizitată o singură dată. Restul informațiilor provin de la Telescopul Spațial Hubble și alte câteva telescoape. Voyager 2 a parcurs distanța până la planetă în nouă ani. A colectat majoritatea datelor despre planeta misterioasă, inclusiv inelele și lunile sale, în doar șase ore.
Rezultatele acelei vizite din 1986 au indicat că magnetosfera lui Uranus – câmpul magnetic protector care înconjoară planetele, inclusiv Pământul – era unică. Părea să fie puternic asimetrică, cu centuri de radiații surprinzător de intense, deși părea să lipsească plasma, particule ionizate energetice comune în magnetosferele altor planete.
Magnetosfera puternică a Pământului este esențială pentru locuibilitatea planetei noastre, protejând-o de radiațiile solare și vânturile solare. Autorii studiului spun că nava spațială NASA a trecut pe lângă Uranus imediat după un eveniment intens de vânt solar care a comprimat magnetosfera sa, golind-o de plasmă și lăsând-o cu „centuri de radiații electronice extrem de excitate”.
Autorii sugerează că, dacă Voyager 2 ar fi vizitat Uranus cu doar o săptămână înainte, nava spațială ar fi întâlnit o magnetosferă similară cu cele ale celorlalți giganți din sistemul nostru solar — Jupiter, Saturn și Neptun. „Nava spațială a văzut Uranus în condiții care apar doar aproximativ 4% din timp”, a spus Jamie Jasinski de la Jet Propulsion Laboratory al NASA din California de Sud și autorul principal al studiului.