main logo
1171

Cum ar putea o furtună solară să provoace apocalipsa internetului

O furtună solară severă, care apare o dată la aproximativ 100 de ani, ar putea arunca lumea într-o „apocalipsă a Internetului”, arată noi studii.

Cum ar putea o furtună solară să provoace apocalipsa internetului

Oamenii de știință au avertizat, de câțiva ani, că o furtună solară de proporții sau o ejecție coronală de masă, cum mai este numită, ar putea deteriora rețelele electrice, ceea ce ar putea cauza căderi masive de energie electrică, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro.

Repercusiunile ar fi resimțite la nivel global, începând cu rețeaua de transporturi, accesul la internet și navigația GPS.

Noi cercetări – prezentate la conferința de comunicare a datelor SIGCOMM 2021- au arătat că o astfel de furtună solară severă ar putea arunca lumea într-o „apocalipsă a Internetului”, potrivit WIRED.

„Megafurtunile Solare: Planificare pentru Apocalipsa Internetului” Furtuna solară este o perturbare temporară a magnetosferei cauzată de modificări ale materiei interplanetare (materia spațiului).

O furtună geomagnetică este cauzată de unda de șoc a vântului solar (flux de particule încărcate electric) care interacționează cu câmpul magnetic al Pământului. 

Furtuna este rezultatul unor schimbări majore ale curenților, plasme produse de vânturile solare, conform Administrației Naționale Oceanică și Atmosferică (NOAA).

Sangeetha Abdu Jyothi, profesor asistent la Universitatea din California, a prezentat, în cadrul conferinței, o lucrare intitulată „Solar Superstorms: Planning for an Internet Apocalypse” („Megafurtunile Solare: Planificare pentru Apocalipsa Internetului”, n.r.), în care sunt examinate consecințele pe care un nor aflat în mișcare și încărcat cu particule solare magnetizate ar putea să le aibă asupra rețelei globale de internet.

Astfel, autoarea cercetării lansează un nou scenariu, și anume cel în care curentul electric ar reveni în câteva ore sau zile, dar nu și conexiunea la Internet.

„Infrastructura noastră nu este pregătită pentru un eveniment solar la scară largă”

„Ceea ce m-a determinat cu adevărat să mă gândesc la asta este că, odată cu pandemia de COVID-19, am văzut cât de nepregătită era lumea.

Nu a existat niciun protocol pentru a-i face față în mod eficient și se întâmplă același lucru cu rezistența internetului”, a declarat Abdu Jyothi pentru sursa citată.

„Infrastructura noastră nu este pregătită pentru un eveniment solar la scară largă.

Înțelegem prea puțin când vine vorba de amploarea pagubelor”, a adăugat cercetătoarea.

Există, totuși, și o veste bună, subliniază Abdu Jyothi – conexiunile la internet locale și regionale prezintă un risc scăzut de a fi deteriorate, deoarece cablurile de fibră optică nu sunt afectate de curenții induși geomagnetic.

Povestea se schimbă, însă, în cazul cablurilor lungi de internet submarin care conectează continentele.

Două furtuni solare masive, în istoria recentă

Furtunile solare extreme sunt relativ rare, susțin oamenii de știință. Probabilitatea ca ele să aibă un impact direct asupra Pământului este între 1,6% și 12% pe deceniu, potrivit Live Science.

În istoria recentă, au fost înregistrate doar două astfel de furtuni geomagnetice extreme, una în anul 1859, care poartă numele de Evenimentul Carrington, iar cealaltă șase decenii mai târziu, în 1921.

Evenimentul Carrington a creat o perturbare geomagnetică atât de severă pe Pământ, încât firele telegrafice s-au aprins în flăcări, iar aurorele – de obicei vizibile doar lângă polii planetei – au fost observate în apropierea Columbiei ecuatoriale. 

Ambele evenimente au avut loc înainte de apariția rețelelor moderne.

Quebec, fără curent electric timp de nouă ore

O erupție solară mai mică, dar cu un impact serios s-a produs și în anul 1989, când particulele solare au lovit orașul Quebec, Canada, provocând pagube la rețelele de alimentare cu energie electrică și lăsând orașul în beznă timp de nouă ore.

De atunci, civilizația umană a devenit mult mai dependentă de internetul global, iar efectele potențiale ale unei furtuni geomagnetice masive asupra acelei noi infrastructuri rămân în mare parte nestudiate, a mai spus Abdu Jyothi, profesor asistent la Universitatea din California.

În noua sa lucrare, ea a încercat să identifice cele mai mari vulnerabilități din acea infrastructură, notează Live Science.

Infrastructura internetului conține însă și mai multe necunoscute, iar Abdu Jyothi subliniază că nu există încă suficiente date care să preconizeze amploarea consecințelor.

Cert este că, în ciuda faptului că furtunile solare extreme sunt rare (una la 80-100 de ani), consecințele lor sunt catastrofale. 

O întrerupere prelungită a conectivității globale ar avea impact asupra tuturor industriilor și tuturor persoanelor de pe Pământ. 

„Impactul economic în cazul în care internetul ar pica numai pentru o zi, în SUA, este estimat la peste 7 miliarde de dolari”, punctează Abdu Jyothi.

„Ce se va întâmpla dacă rețeaua rămâne nefuncțională zile sau chiar luni?”, rămâne însă o întrebare fără răspuns. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării