main logo
622

Cresc atacurile cibernetice: 230 cauze penale, intentate anul trecut

Anul trecut au fost intentate 230 de cauze penale pentru infracţiunile din mediul online, iar cele mai multe se referă la furturi prin intermediului reţelelor virtuale.

Cresc atacurile cibernetice: 230 cauze penale, intentate anul trecut

Scrutinul prezidenţial din noiembrie 2020: în timp ce mii de oameni urmăresc cu sufletul la gură cum se derulează evenimentele de la urnele de vot, în spatele monitoarelor se duce o altfel de luptă, relatează Moldova 1, transmite Știri.md.

Zeci de tehnicieni, atât de la Comisia Electorală Centrală (CEC), cât şi de la Serviciul Tehnologia Informaţiei şi Securitate Cibernetică muncesc pentru a respinge atacurile din mediul virtual.

Numărul acestor incidente a crescut substanţial în ultimii ani.

De exemplu dacă la alegerile din 2016 s-au înregistrat peste 41 de mii de atacuri cibernetice asupra resurselor CEC, atunci la scrutinul prezidenţial de anul trecut numărul acestora nu a putut fi stabilit cu exactitate.

Cert este că incidentele nu au fost orchestrate de cineva anume, ci vin spontan din toate ţările. 

ar odată cu pandemia, astfel de provocări întâmpină nu doar instituţiile guvernamentale sau companiile mari, ci tot mai mulţi oameni de rând.

„Anume lucrul de la distanţă a făcut ca oamenii să fie veriga slabă, iar ţinta să devină conturile personale de utilizatori şi tendinţa pandemiei a dus la aceea ca oamenii să fie priviţi ca veriga slabă din sistemele informatice.

Astfel s-au observat diferite mecanisme de atac de a obţine date personale, date bancare, uneori pur şi simplu coruperea sau spargerea parolelor pentru a putea obţine accesul la diferite sisteme”, a menţionat Cristina Jovmir, manager de proiect, la Centrul de Răspuns la Incidente Cibernetice CERT-GOV-MD.

„Sunt răspândite cazuri de criptare a dispozitivelor, care de obicei se realizează prin intermediul unor programe maliţioase, programe răufăcătoare, prin expedierea unor emailuri, mesaje de spam prin poşta electronica.

Ceea ce ţine de datele persoanelor fizice, în cazul când ele sunt sustrase prin diferite metode, deseori sunt folosite pentru comunicarea din numele acestor persoane fie pentru obţinerea unor mijloace financiare fie pentru alte scopuri, a declarat Artur Decteariov”, şef de secţiei la Inspectoratul Naţional de Investigaţii.

Unul dintre incidentele majore din acest an a avut loc la începutul lunii aprilie.

Potrivit unei publicaţii americane, un hacker a reuşit să spargă conturile a peste 533 de milioane de utilizatori Facebook din 106 ţări, inclusiv Republica Moldova.

Astfel, au fost publicate numerele de telefon, numele şi prenumele persoanelor, locaţia, data naşterii sau chiar, în unele cazuri, detalii bibliografice sau adresele de e-mail.

Începând cu anul 2020, Serviciul Tehnologia Informaţiei şi Securitate Cibernetică are rolul de a combate provocările din mediul virtual săvârşite asupra instituţiilor guvernamentale.

Mai mult, în ianuarie 2021 şi Armata Naţională a lansat în colaborare cu Programul Ştiinţă pentru Pace şi Securitate un Centru de Reacţie la Incidentele Cibernetice. 

Datorită acestui proiect, militarii Armatei Naţionale vor putea face faţă mai eficient la incidentele de ordin virtual, iar astfel vor spori şi capacităţile de reacţie a ţării noastre la acest fenomen. 

Totuşi, un rol aparte aici îl are educarea fiecăruia dintre noi pentru a accesa în siguranţă platformele digitale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării