main logo
10169

Continentul care a dispărut acum 115 milioane de ani, redescoperit

Cu 115 milioane de ani în urmă, un întreg continent a dispărut. Acum, cercetătorii au găsit unde se ascunde continentul misterios.

Continentul care a dispărut acum 115 milioane de ani, redescoperitpoză simbol

Continentul Argoland, care se pare că a dispărut după despărțirea de Australia în urmă cu 155 de milioane de ani, a fost descoperit în sfârșit, transmite Știri.md cu referire la playtech.ro.

Unde se află continentul Argoland

Despărțirile continentale lasă de obicei urme în fosile antice, roci și lanțuri muntoase. Dar până acum, oamenii de știință nu au reușit să găsească unde a ajuns Argoland. Acum, cercetătorii de la Universitatea Utrecht din Olanda cred că au descoperit masa de pământ misterioasă, ascunsă sub insulele estice ale Asiei de Sud-Est, potrivit unui nou studiu.

Descoperirea ar putea ajuta la explicarea a ceva cunoscut sub numele de linia Wallace, care este o graniță imaginară ce separă fauna din Asia de Sud-Est de cea australiană.

„Am avut de-a face literalmente cu insule de informații, motiv pentru care cercetarea noastră a durat atât de mult. Am petrecut șapte ani punând cap la cap totul”, a declarat autorul studiului Eldert Advokaat, geolog la Universitatea din Utrecht, într-un comunicat de presă.

A fost nevoie de o muncă atentă de detectiv pentru a găsi unde se dusese Argoland, după ce s-a despărțit de ceea ce avea să devină Australia. Oamenii de știință au găsit bucăți de „continente panglică” în jurul Asiei de Sud-Est, dar nu au putut să le repune împreună, a declarat Advokaat pentru Live Science.

Ce au descoperit cercetătorii

În cele din urmă, au avut o epifanie: ce ar fi dacă Argoland a început ca o serie de fragmente de continent, mai degrabă decât o bucată solidă?

„Situația din Asia de Sud-Est este foarte diferită de locuri precum Africa și America de Sud, unde un continent s-a rupt în două bucăți”, a spus Advokaat în comunicatul de presă.

„Argoland s-a împărțit în multe părți diferite. Asta ne-a obstrucționat viziunea asupra călătoriei continentului”, a spus el.

Pornind de la această ipoteză, ei au descoperit că Argoland nu dispăruse cu adevărat. A supraviețuit ca un „ansamblu foarte extins și fragmentat” sub insulele din estul Indoneziei. Prin această lucrare, ei au reușit, în sfârșit, să readucă la viață călătoria lui Argoland din ultimele 155 de milioane de ani. Puteți vedea Argoland, în verde, „plutind” în clipul de mai jos.

Pentru că nu este o masă solidă, ci, mai degrabă, o serie de microcontinente separate de fundul oceanului, Advokaat și colegul său geolog de la Universitatea din Utrecht Douwe van Hinsbergen au inventat un nou termen pentru a defini mai precis Argoland: un „Argopelago”.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării