main logo
618

Cine şi de ce se teme de criptomoneda şefului de la Facebook

Abia anunţată, moneda virtuală propusă de şeful Facebook produce deja îngrijorări în lumea finanţelor şi în rândul unor state.

Cine şi de ce se teme de criptomoneda şefului de la Facebook

După câteva luni de aşteptare, co-fondatorul şi directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, a prezentat detaliile criptomonedei cu care îşi propune să creeze „o infrastructură financiară globală simplă pentru miliarde de oameni din întreaga lume“. 

Numită Libra, după o unitate de măsură romană, noua criptomonedă urmează să fie lansată în primul semestru al anului viitor. „Capacitatea de a folosi bani mobili poate avea un impact pozitiv important asupra vieţii oamenilor, pentru că nu ai întotdeauna bani lichizi, care pot fi nesiguri, transmite Știri.md cu referire la Adevarul.ro.

În plus, nu necesită plata unor comisioane suplimentare pentru transferuri. Acest lucru este important mai ales pentru oamenii care nu au acces la o bancă tradiţională sau la servicii financiare. În prezent, există aproximativ 1 miliard de oameni care nu au un cont bancar, dar au telefon mobil“, afirmă Zuckerberg într-un text de prezentare a produsului. 

„Aspirăm să facilităm tuturor să transfere şi să primească bani la fel cum utilizează aplicaţii pentru a trimite mesaje şi fotografii în timp real“, continuă el. 

În acest scop, Facebook a înfiinţat Calibra. Cu sediul în Elveţia, Calibra este descrisă drept o structură independentă şi promite să păstreze separat de Facebook informaţiile personale şi financiare, urmând a fi reglementată la fel ca ceilalţi furnizori de servicii de plăţi. Calibra „va permite trimiterea, cheltuirea şi economisirea în moneda Libra, începând cu un portofel digital care va fi disponibil în WhatsApp şi Messenger, precum şi ca aplicaţie individuală“, via iOS şi Android, precizează Zuckerberg. 

„Sperăm să avem peste 100 de membri co-fondatori ai Libra Association în momentul lansării reţelei, anul viitor“, subliniază el. 

Deocamdată, 27 de grupuri au răspuns la acest apel, de la companii de plăţi precum Mastercard, PayPal, PayU, Stripe şi Visa şi servicii populare cum sunt Booking, eBay, Farfetch, Lyft, Spotify şi Uber până la organizaţii non-profit care au o activitatea importantă pentru incluziunea financiară, ca Kiva, Mercy Corps şi Women's World Banking, şi companii din spaţiul criptomonedelor, ca Anchorage, Coinbase, Xapo şi Bison Trails. Cele 27 de grupuri s-au arătat dispuse să investească câte 10 milioane de dolari în acest proiect. 

Pentru a evita ca Libra să devină un produs speculativ, valoarea sa va fi susţinută şi garantată de active cu volatilitate scăzută. Facebook a ales un blockchain controlat de câţiva zeci de actori, în scopul de a oferi operaţiuni rapide, mizând în primă fază pe o mie de tranzacţii pe secundă. 

Promite, totodată, să treacă la un blockhain public, pe măsura dezvoltării tehnologiei. 

„Confidenţialitatea şi siguranţa vor fi asigurate pentru fiecare pas. De exemplu, Calibra va avea o echipă dedicată de experţi în managementul riscurilor, axaţi pe prevenirea utilizării în scopuri frauduloase“, dă asigurări şeful Facebook, care recunoaşte în acelaşi timp că „mai sunt multe de învăţat şi de făcut înainte ca Libra să fie pregătită pentru lansarea oficială“. O nouă sursă de venit Cu Libra, Facebook intenţionează să se poziţioneze pe o nouă piaţă, explică pentru „The Huffington Post“ Gregory Raymond, un jurnalist specializat în criptomonede. 

„Modelul economic al Facebook, bazat pe vânzări de spaţii de publicitate, a atins o anumită maturitate şi întreprinderea are nevoie de noi surse de venit pentru a-şi continua creşterea. Proiectul său este să devină un nou gigant de plăţi. În prezent, numai 4-5% din cheltuieli se fac online. Această piaţă va exploda în anii care vin“, spune el. 

În acest context, numeroşi economişti sunt de părere că Libra ar putea bulversa bănci şi state. „Este probabil una dintre cele mai mari revoluţii monetare în curs de pregătire. 

Libra va exclude treptat băncile şi va schimba rolurile“, atrage atenţia pentru „Le Point“ Bruno Colmant, profesor de economie la Universitatea Catolică din Leuven (Belgia).

În opinia lui Gregory Raymond, Libra ar putea avea succes îndeosebi în state instabile şi cu servicii bancare slabe: „Văd multe perspective în zonele în care oamenii nu au legături cu băncile (40% din adulţii din lume). Facebook le va aduce un mijloc de a se dezvolta uşor în momentul în care au acces la internet. În fine, criptomoneda Facebook este concepută să aibă o valoare stabilă, iar acest lucru le va permite cetăţenilor unor ţări precum Venezuela sau Argentina, unde ratele inflaţiei explodează, să-şi protejeze economiile reconvertindu-le uşor în GlobalCoin“. 

„Unii cetăţeni ar putea avea mai multă încredere în Facebook decât în guvernele lor“, avertizează el. Michel Ruimy, profesor la Sciences po şi economist la Banca Franţei, nu exclude ca Facebook să ajungă într-o bună zi să acţioneze ca o bancă centrală. „Facebook ar putea şti mai multe despre voi decât Fiscul şi ar putea schimba aceste informaţii cu întreprinderi private“, îl completează Gregory Raymond. Şi Olivier Ertzscheid, de la Universitatea din Nantes (Franţa), nu vede cu ochi buni intrarea Facebook pe piaţa criptomonedelor. 

În „Les Echos“, el notează că „niciodată o societate nu a avut atât de multă putere precum (ar putea avea, n. red.) Facebook“ prin Libra, în condiţiile în care reţeaua de socializare are peste 2,3 milioane de utilizatori activi, adică aproape un sfert din populaţia lumii. „La scara umanităţii, nicio bancă, nici măcar un stat nu a fost în măsură să propună o monedă la peste 2 miliarde de persoane“, punctează profesorul de comunicare. 

În consecinţă, potrivit lui, „există riscul evident de ingerinţă în activităţile delegate la origine statului şi în numeroase chestiuni legate de viaţa privată, chiar dacă Facebook promite standarde înalte de confidenţialitate“. Spre o reglementare a criptomonedelor Pe fondul acestor temeri, guvernatorul Băncii Angliei s-a exprimat deja pentru găsirea unui cadru de reglementare în cazul unui succes al criptomonedei Facebook. 

De altfel, subiectul reglementării criptomonedelor a fost inclus pe agenda următorului summit G20, prevăzut să aibă loc pe 28-29 iunie la Osaka (Japonia). „În lipsa unei reglementări şi unor legi, va fi haos“, conchide pentru „Journal de Montreal“ Louis Roy, un expert în blockchain.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării