main logo
653

Apple a prezentat iOS 15: Noutățile și lista de dispozitive compatibile

Apple a dezvăluit aseară noile sale sisteme de operare pentru anul 2021. Acestea vor fi lansate toate în toamnă ca update-uri gratuite pentru dispozitivele companiei din toate categoriile.

Apple a prezentat iOS 15: Noutățile și lista de dispozitive compatibileFoto: go4it.ro

Desigur, iOS 15, sistemul de operare pentru gama de dispozitive iPhone, este cel mai important, însă noutățile sunt minore, Apple alegând mai degrabă să construiască pe baza versiunilor anterioare, decât să reconstruiască prea multe funcții de la zero, transmite Știri.md cu referire la go4it.ro.

Noutăți în iOS 15

FaceTime devine concurent pentru Zoom, Teams și Google Meet

Facetime, serviciul de video conferințe de la Apple, nu a fost niciodată un serviciu foarte avansat. Acesta a oferit întotdeauna funcționalitate de bază, permițând apeluri video între doi sau mai mulți interlocutori.

Odată cu iOS 15, însă, FaceTime primește funcții care îl pot pune în concurență directă cu aplicațiile de videoconferințe care au crescut în popularitate în ultimul an. Noua versiune din iOS 15 va activa sunetul spațial, care va reda vocea interlocutorului din zona de pe ecran în care se află, va activa o funcție AI de anulare a zgomotului de fundal, permițând doar vocii să fie captată în apeluri, în timp ce un mod „portret” folosit și în aplicația de cameră, va putea să elimine fundalul, la fel ca în alte aplicații similare.

Totuși, acestea sunt doar funcții de bază, însă Apple a venit cu o serie de îmbunătățiri care să îl poziționeze mai bine drept o unealtă de lucru, sau, de ce nu, de distracție. Poți acum crea o „cameră” de FaceTime, pe care o poți trimite prin link către prieteni sau colegi de muncă. FaceTime poate fi integrat și cu sisteme de calendar pentru întâlniri, iar pentru accesarea camerelor de chat video nu mai este necesar un dispozitiv Apple. Poți intra într-o conferință FaceTime direct din browser, inclusiv de pe un dispozitiv cu Android sau de pe un PC cu Windows, platforme pe care nu există aplicație nativă.

Toate apelurile FaceTime rămân criptate, ca și până acum, iar datorită noii funcții SharePlay din iOS 15, vei putea să faci mai multe decât ai putea pe o altă aplicație similară. De exemplu, vei putea reda muzică din Apple Music direct în conferință, iar toți participanții pot adăuga sau schimba melodii într-o listă de redare comună. De asemenea, poți să te uiți la filme și seriale alături de prieteni direct pe FaceTime. La lansare vor fi disponibile clipuri, seriale și filme de pe servicii precum Disney+, Hulu, HBO Max, Twitch, NBA, TikTok, ESPN, Paramount+, Pluto TV și Masterclass.

Desigur, pentru muncă, Apple va permite funcția Share Screen, care afișează pentru toți participanții ceea ce este pe ecranul dispozitivului tău. Funcția va putea fi folosită pe iPhone, iPad și Mac. Nu este clar dacă participanții care intră din browser vor putea face asta.

Shared with you – tot ce primești prin mesaje va fi păstrat și organizat pentru mai târziu

Referitor la SharePlay, Apple permite producătorilor de aplicații să integreze această funcție în aplicația lor, dacă doresc. Poate fi observată absența Netflix și YouTube din acea listă, deci va rămâne probabil la latitudinea Netflix și Google dacă vor permite SharePlay prin FaceTime mai târziu.

Apple duce însă ideea de Share mai departe și va integra funcții interesante în mai toate aplicațiile native. De exemplu, dacă cineva îți trimite un link prin iMessage și nu îl citești imediat, în aplicația Apple News va apărea o secțiune „Shared with you”, care păstrează toate link-urile într-un singur loc și le poți accesa mai târziu. La fel se întâmplă și cu melodii de pe Apple Music care îți sunt trimise prin iMessage, filme sau seriale pe Apple TV, link-uri în Safari sau fotografii.

În aplicația Photos, imaginile pe care ți le trimit prieteni sau membri ai familiei prin iMessage pot fi integrate chiar în fluxul foto personal, dacă erai de față atunci când fotografia a fost realizată. Acest lucru este stabilit comparând data, ora și coordonatele GPS din galeria ta cu cele ale fotografiei care ți-a fost trimisă. Dacă sunt din aceeași călătorie, vor fi integrate automat la un loc.

Focus – profiluri de notificări și aplicații pe home screen

Apple pune mult efort în capabilitățile sale numite „Focus”. Acestea permit utilizatorilor să își creeze diverse profiluri, pentru a permite doar anumitor aplicații să permită afișarea de notificări în anumite momente. Poți avea de exemplu un profil personal, unde aplicațiile de muncă nu afișează notificări deloc, sau un profil de muncă, care dezactivează notificările de la aplicațiile de social media, pentru a-ți permite să te concentrezi.

Desigur, funcțiile focus nu se opresc aici. Poți configura pentru fiecare în parte un ecran de aplicații și widget-uri. Atunci când treci pe profilul de muncă, toate aplicațiile de social media sau entertainment ar putea fi ascunse, și rămân doar cele de muncă. Sau poți ascunde tot ce ține de muncă. Desigur, ai libertatea de a configura ce aplicații apar în notificări sau în meniu și poți configura profilurile să se pornească automat în funcție de locație, timpul zilei sau poți să alegi manual profilul. Iar profilurile sunt disponibile automat pe toate dispozitivele Apple pe care le deții.

Și cu această ocazie, Apple schimbă și felul în care notificările sunt afișate. Acestea primesc un design puțin schimbat și o ordine diferită în listă. De exemplu, mesajele directe, de la prieteni, vor fi întotdeauna prioritare. Poți primi chiar și un raport de notificări la începutul sau sfârșitul zilei, cu cele mai importante notificări pe care nu le-ai văzut deja.

Și dacă îți setezi telefonul în modul DND, sau alte profiluri, statusul tău va putea fi văzut de către prietenii de pe iMessage. Desigur, există posibilitatea prin care aceștia vor putea să treacă peste DND dacă este ceva urgent, printr-un mesaj special.

Intelligence – alternativă la Google Lens

Apple pare că a reușit în sfârșit să ajungă din urmă ambițiile Google atunci când vine vorba despre recunoaștere de obiecte, text sau alte elemente din fotografii. Astfel, compania activează funcția Intelligence în toate sistemele sale de operare.

Poți acum să selectezi text direct dintr-o fotografie, capabilitate care funcționează acum la nivelul întregului sistem de operare. Camera foto poate să recunoască text de tipar sau text de mână și îl face selectabil direct din fotografie. Poți chiar să suni la un număr de telefon pe care îl vezi într-o fotografie, fără să îl mai copiezi sau să îl scrii undeva.

Apeși pe număr și poți intra direct în apel. Ba chiar există și funcția pe care o știm din Google Photos, unde scrii numele unei persoane, sau numele unui obiect sau locație și poți vedea fotografiile relevante pentru termenii respectivi din galerie.

Spotlight – căutări inteligente în tot dispozitivul

Sistemul de căutare Spotlight primește astfel îmbunătățiri semnificative. Căutările în galerie pot fi realizate direct din meniul principal al telefonului, iar Spotlight primește acum și posibilitatea de a căuta toate informațiile pe care le ai stocate în diverse aplicații despre o anumită persoană. Poți vedea contactul, fotografii cu persoana și mesajele pe care ți le-a trimis cu o simplă căutare.

Spotlight Memories este o nouă funcție care realizează automat colaje de fotografii din galerie bazate pe inteligență artificială, într-un format similar cu stories din alte platforme sociale. Sistemul analizează fotografiile și le montează folosind melodii care se potrivesc contextului din Apple Music. Le poți edita iar modificările sunt apoi sincronizate din nou cu melodia, sau poți schimba melodia din fundal și montajul se modifică în funcție de ritmul melodiei.

Wallet – portofelul virtual poate ține cărți de identitate și cheile de la casă

Aplicația Wallet este în prezent folosită pentru carduri bancare și în anumite orașe pentru accesarea serviciilor de transport public, cât și pentru diverse bilete precum bilete de avion, la concerte sau rezervări prin AirBnB. Apple va începe însă o dezvoltare rapidă a portofelului virtual din iPhone.

Anul trecut, compania a prezentat CarKey, o funcție care este disponibilă momentan doar pe BMW, care permite deblocarea ușilor mașinii, cheie pe care o poți trimite în wallet-ul unui prieten sau membru al familiei. Această funcție va primi însă funcții UWB (ultrawide band), care nu mai necesită folosirea NFC pentru a debloca mașina. Pe lângă CarKey, Apple vrea să înlocuiască și cheile de la casă și va lucra cu parteneri din domeniul încuietorilor inteligente pentru a integra aceste funcții în Wallet. De asemenea, Apple va permite companiilor să înlocuiască badge-urile de acces în clădire cu Wallet-ul de pe iPhone sau Apple Watch, cât și hotelurilor să poată trimite chei direct pe telefonul clienților, chiar înainte ca aceștia să ajungă la hotel.

Următorul pas va fi integrarea cărții de identitate în Wallet. Acest program va începe mai întâi în SUA, în statele în care există această posibilitate, iar documentele virtuale vor putea fi verificate rapid de către TSA, autoritatea care se ocupă cu siguranța aeroporturilor. De altfel, înrolarea cărții de identitate în Wallet este simplă și rapidă: intri în Wallet, faci o poză a documentului și toate datele sale sunt stocate pe telefon, sub protecție criptată.

Apple a mai vorbit și despre alte capabilități noi, care, din păcate, în România nu vor fi accesibile. De exemplu, hărțile în anumite orașe primesc funcții foarte utile în navigație, noi detalii precum treceri de pietoni, piste de biciclete sau de autobuz și marcarea clară a benzilor. De asemenea, orașele mari care primesc aceste funcții au ți totul modelat 3D, în special atracțiile turistice. Ba chiar primesc și navigație prin AR, la fel ca cea pe care Google a lansat-o anul trecut prin Google Maps, cât și navigație pentru transport în comun. Totuși, vorbim despre câteva orașe mari, precum Londra, New York, Los Angeles și altele.

Desigur, acestea sunt doar funcțiile importante, ușor vizibile, dar Apple are o listă mult mai lungă cu noutăți în iOS 15 pe site-ul oficial.

iOS 15 – Lista completă de dispozitive compatibile

iOS 15 se lansează în toamnă, probabil odată cu noua serie de telefoane iPhone 13. Tradițional, lansarea acestor dispozitive și a noului software are loc în luna septembrie.

Primii care primesc acces la iOS 15 sunt dezvoltatorii software, care pot deja testa prima versiune beta. Aceștia pot începe dezvoltarea de software pentru iOS 15, pregătind astfel terenul pentru lansarea sistemului de operare în versiune finală. Apple promite acces la beta și clienților obișnuiți. Lansarea versiunii iOS 15 Beta publică va avea loc în luna iulie.

Din fericire, Apple păstrează tradiția și oferă iOS 15 pe toate dispozitivele pe care iOS 13 și iOS 14 au funcționat în anii precedenți. Astfel, dacă ai un iPhone 6s sau mai nou, vei primi noul update de software. Iată lista completă de dispozitive compatibile:

  • iPhone 12
  • iPhone 12 Mini
  • iPhone 12 Pro
  • iPhone 12 Pro Max
  • Phone 11
  • iPhone 11 Pro
  • iPhone 11 Pro Max
  • iPhone XS
  • iPhone XS Max
  • iPhone XR
  • iPhone X
  • iPhone 8
  • iPhone 8 Plus
  • iPhone 7
  • iPhone 7 Plus
  • iPhone 6s
  • iPhone 6s Plus
  • iPhone SE (prima generație, 2016)
  • iPhone SE (generația a doua, 2020)
  • iPod touch (generația 7)
Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării