Apocalipsa cuantică: Ziua Q când calculatoarele vor sparge orice cod
Ce se va întâmpla atunci când calculatoarele cuantice vor avea capacitatea de a sparge orice cod și vor putea accesa cele mai bine păstrate secrete ale lumii? Acel moment se numește „Ziua Q” și ar putea avea loc într-un centru de cercetare din Silicon Valley sau poate într-un laborator secret din China, însă cu siguranță va fi una dintre cele mai periculoase realizări științifice ale omenirii.

Ziua Q este un termen pe care analiștii în securitate cibernetică îl folosesc pentru a se referi la momentul când cineva va reuși să construiască un calculator cuantic care poate sparge cele mai des utilizate forme de criptare, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.
Aceste probleme de matematică au păstrat în siguranță toate datele personale colectate în ultimele decenii. În Ziua Q, însă, toate aceste informații ar putea deveni vulnerabile: emailuri, mesaje text, postări anonime, istoricul locațiilor vizitate, portofele virtuale cu bitcoini, rapoarte ale poliției, registre medicale, centrale electrice și întreg sistemul financiar global.
„Ne cam jucăm ruleta rusească”, a spus Michele Mosca, cofondatorul Institutului de Calcul Cuantic (IQC) și coautorul celui mai recent raport al Institutului Global de Risc din Toronto privind amenințările cuantice.
„Probabil că vei câștiga dacă joci o singură dată, dar nu este un joc bun de jucat.” Când Mosca și colegii lui i-au consultat pe experții în securitatea cibernetică anul trecut, previziunile nu au fost deloc îmbucurătoare: șanse de 1 la 3 ca Ziua Q să se întâmple înainte de 2035. Cât despre șansele ca acest moment să fi avut deja loc în secret? 15%, potrivit unora dintre specialiști – un risc cam la fel de mare ca riscul la care te expui dacă joci ruleta rusească cu un revolver cu un singur glonț.
Cursa pentru dezvoltarea celei mai puternice mașinării de spart coduri din istoria omenirii
Ascensiunea inteligenței artificiale a atras toată atenția în ultimii ani, însă cursa dezvoltării calculatoarelor cuantice a început și ea să se încingă. În timp ce inteligența artificială de azi împinge limitele calculatoarelor clasice – care operează în sistem binar de 0 și 1 – tehnologia cuantică reprezintă o cu totul altă formă de calcul.
Spre deosebire de biții clasici, cei cuantici – numiți qubiți – se folosesc de mecanica stranie a lumii subatomice și pot avea simultan mai multe poziții: 1, 0 și orice valoare între cele două. Acest lucru face calculatoarele cuantice să fie destul de nepotrivite pentru stocarea de date, dar foarte eficiente la găsirea unei rețete pentru un nou material al viitorului (sau parola ta de email).
Calculatorul clasic este limitat de o logică etapizată: încearcă un set de ingrediente, eșuează, șterge totul, încearcă din nou. Calculatoarele cuantice pot explora mai multe potențiale rețete în același timp. China investește resurse imense în programe susținute de stat pentru dezvoltarea tehnologiei cuantice și atât SUA, cât și Europa au alocat milioane de dolari în finanțarea industriilor cuantice autohtone. Cine va câștiga această cursă va avea acces nu doar la următorul mare motor de inovații care vor transforma lumea, ci și cea mai puternică mașinărie de spart coduri din istoria omenirii.
Consecințele Zilei Q: Între o tranziție graduală și un scenariu apocaliptic
Se poate ca acest moment să nu fie o singură zi, ci o serie de evenimente aparent fără legătură care vor fi răspândite pe durata a mai multor luni sau ani de zile. Rețeaua de energie a Londrei ar putea cădea în ziua alegerilor, lăsând întreg orașul în beznă. Un submarin al Statelor Unite aflat într-o misiune secretă s-ar putea găsi înconjurat de nave inamice când se va ridica la suprafață. Informații compromițătoare ar putea apărea în cantități tot mai mari pe internet: discuții secrete purtate la cel mai înalt nivel, incidente murdare mușamalizate, poze intime ale miliardarilor și așa mai departe.
În acest scenariu, ar putea dura zeci de ani până când Ziua Q va putea fi identificată clar. Sau poate că cei ce vor câștiga cursa cuantică preferă scenariul unui film apocaliptic și întreg haosul se va declanșa în același timp: rețelele electrice distruse, rachetele nucleare dezactivate, sistemul bancar prăbușit. Toate ușile deschise, toate secretele dezvăluite.
Cum folosim tehnologia cuantică? O „dezbatere aprinsă” între cercetare și spionaj
Qubiții sunt extrem de dificil de realizat în viața reală pentru că cea mai mică interferență din mediul exterior le poate perturba starea delicată de suprapunere (superpoziție) în care stau în echilibru precum o monedă care se rotește pe muchie. În 2019, laboratorul cuantic al Google din Santa Barbara a susținut că a realizat primul calculator cuantic care poate face o operațiune în 200 de secunde pentru care 100.000 de calculatoare clasice ar avea nevoie de 10.000 de ani ca să o finalizeze.
Acel computer cuantic avea un cip cu 53 de qubiți. Cel mai recent procesor cuantic de la Google, Willow, are 105 qubiți. Dar ca să spargi orice cod din lume este nevoie de un calculator cuantic cu mii sau chiar milioane de qubiți. Nivelul precis de haos pe care Ziua Q îl va genera depinde de cine va avea acces la primele calculatoare cuantice capabile să pună la pământ orice sistem informatic.
Dacă America va fi prima, va exista o „dezbatere aprinsă” la cel mai înalt nivel legată de folosirea tehnologiei în scop științific sau folosirea ei în secret de către agențiile de spionaj. Dacă o companie privată va reuși să fie prima, SUA o vor cumpăra și chinezii vor încerca să fure tehnologia, potrivit lui Chris Demchak, fost ofițer în armata americană și actual profesor de securitate cibernetică în cadrul Colegiului Naval de Război al SUA. Infractorii cibernetici care vor avea acces la calculatoare cuantice ar putea să pătrundă în sistemul de plăți internaționale SWIFT și să redirecționeze transferurile de bani sau să afle informații compromițătoare despre corporații pentru a le șantaja.
„Este ca o bombă cu ceas”. Lumea în era post-cuantică
Bitcoin este încă și mai vulnerabil în fața calculatoarelor cuantice întrucât nu poate fi actualizat la un model de criptografie post-cuantică. Singura soluție ar fi ca fiecare deținător de bitcoini să își transfere manual fondurile din vechile baze de date digitale în unele noi. Dacă Ziua Q vine înainte de această tranziție, nimic nu mai poate opri prăbușirea bitcoin. „Este ca o bombă cu ceas”, a spus Kapil Dhiman, director general al Quranium.
Acea bombă va fi doar începutul. După Ziua Q, lumea va intra în era post-cuantică, o eră plină de neîncredere și panică ce va marca sfârșitul securității digitale așa cum o știm astăzi. Lumea ar putea reveni la metodele de transmitere a datelor critice din era Războiului Rece. Umple un hard drive, ascunde-l într-o valiză, pune pe cineva de încredere într-un avion cu valiza legată de mână.
Cel mai bun mod de a preveni Ziua Q ar putea fi ca beneficiile tehnologiei cuantice să fie împărțite cu toată lumea, înainte ca tehnologia să expună toate secretele lumii: folosește bateriile mai bune, medicamentele miraculoase și previziunile climatice pe termen lung ca să construiești o utopie cuantică din materiale noi și cu o calitate a vieții mai bună pentru toată lumea. Altfel, cursa pentru spargerea tuturor codurilor și sistemelor securizate din lume va crea doar haos și panică.