Apa Mării Negre, rece ca gheața. Turist: Te dor articulațiile când intri
Turiștii care se află zilele acestea pe litoralul românesc se plâng că apa Mării Negre este rece ca gheața, din cauza unui fenomen de „upwelling”. Curenții marini aduc apă extrem de rece din adâncime spre țărm, susține Meteoplus.

Pe 22 iulie, apa mării a coborât brusc la temperaturi de 13-15 grade Celsius, din cauza unui fenomen natural numit upwelling, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.
„22 iulie . Apa mării s-a răcit în zona Constanța -Eforie. A revenit fenomenul de <upwelling>, curenții marini aduc apă extrem de rece din adâncime spre țărm. Temperatura apei mării a scăzut spre 13...15 grade, comparativ cu ziua de ieri când valoarea termică a fost de 24 grade Celsius”, a scris Meteoplus, pe FB.
Turiștii reclamă că apa este foarte rece și nu pot intra să se bălăcească.
„Te duci la mare, afară 40°C, în apă 18°C! Diferență de 22 grade. Mai bine te duci iarna: 6 grade afară, 6 grade în apă. Așa măcar nu ai șoc termic”, a scris un turist.
„Când se va încălzi apa? În dimineața aceasta apa este extrem de rece. Nici nu am întrat azi în apă. E rece apa în Jupiter și bate tare vântul”, a spus altcineva.
„Te dor articulațiile când intri in apă”, a adăugat altă persoană.
„Din cauza largirii haotice a plajelor, curentii marini au luat-o razna și, din păcate, apa mării va fi tot mai rece, chiar si în lunile de vară ! Autoritățile au reusit sa distrugă litoralul românesc, dar și vacanțele noastre”, a spus alt turist.
„În Vama Veche apa este extrem de rece. Este sloi, nu putem intra”, a adăugat alt internaut. â
Ce este fenomenul „upwelling”?
Upwelling-ul este un proces prin care curenții aduc la suprafața oceanului apă adâncă și rece. Upwelling-ul este un rezultat al vânturilor și al rotației Pământului, scrie . National Geographic Society.
Pământul se rotește pe axa sa de la vest la est. Din cauza acestei rotații, vânturile tind să vireze spre dreapta în emisfera nordică și spre stânga în emisfera sudică. Acest fenomen este cunoscut sub numele de „efectul Coriolis” și este în mare parte responsabil pentru creșterea apelor în regiunile de coastă.
„Efectul Coriolis” cauzează, de asemenea, creșterea apelor în largul oceanului în apropierea Ecuatorului. Vânturile alizee de la Ecuator suflă apa de suprafață atât spre nord, cât și spre sud, permițând creșterea nivelului apelor mai adânci.