main logo
1451

5G în R. Moldova: Cele două etape de implementare a tehnologiei

Tehnologia 5G nu este prezentă în Republica Moldova, dar există în planurile operatorilor și ale autorităților.

5G în R. Moldova: Cele două etape de implementare a tehnologiei

Este o tehnologie cu impact mare asupra creșterii economiei, dar și o dovadă a progresului tehnologic, transmite Știri.md cu referire la IPN.

În Republica Moldova, implementarea acestei tehnologii se planifică în două etape, prima în perioada 2020-2022, unde va avea loc consolidarea rețelelor existente, în special 4G.

În cea de-a doua etapă – 2023-2025 – va avea loc pregătirea și licitarea de către autorități a noii resurse de spectru care se preconizează a fi utilizată pentru 5G.

Declarații în acest sens au fost făcute de Vitalie Tarlev, secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, într-un briefing de presă.

Potrivit secretarului de stat, pentru a face posibilă implementarea tehnologiei 5G, autoritățile trebuie să pună la dispoziția operatorilor cadrul de politici și resursa de spectru, iar operatorii vor face un plan de dezvoltare, vor analiza capacitatea pieței de a absorbi aceste servicii, după care vor veni cu investiții, cor dezvolta rețele și oferta de pachete pentru utilizatorul final.

Vitalie Tarlev spune că tehnologiile informației sunt considerate un element de infrastructură critic pentru economia modernă, pentru dezvoltarea, gestionarea unei afaceri, pentru ca produsele și serviciile companiilor să ajungă mai ușor la cetățean.

Studiile recente arată că doar aceste rețele poate influența PIB-ul, într-un stat dezvoltat, de la 2% la 9%.

În Republica Moldova, odată cu evoluția rețelelor de comunicații electronice, s-a resimțit acest impact economic.

Doar în ultimii trei ani, industria tehnologiei informației din țară a crescut de trei ori.

Dacă în 2015 această industrie avea un volum de două miliarde de vânzări (vânzări de softuri, proiectare de programe, vânzări de servicii IT), atunci acum, ca urmare a politicilor implementate în domeniu, acest volum este de șase miliarde.

„Republica Moldova nu poate să-și permită luxul să ignore avantajele acestei tehnologii. Republica Moldova va pregăti și va crea condiții competitive adecvate pentru comunitatea operatorilor de comunicații mobile, ca ei să dezvolte această tehnologie și să ofere altor industrii avantajele competitive de care au nevoie”, a declarat secretarul de stat.

Potrivit lui Vitalie Tarlev, din punct de vedere al sănătății publice, în domeniul tehnologiilor informaționale, normele existente în Republica Moldova sunt unele din cele mai restrictive la nivel global.

Nivelul maxim posibil al densității și intensității fluxului energiei electromagnetice este în medie de 8 ori mai scăzut decât norma europeană.

Secretarul de stat mai spune că dacă 4G permite viteza până la 1MB și acces instant la toate resursele, 5G are o destinație mai mult industrială, viteză mai înaltă și va fi utilizată pentru „economia de mâine”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării