main logo
435

Ministrul Economiei: UE pregătește un proiect pentru Moldova

Ministrul Economiei Octavian Calm speră ca Republica Moldova să fie conectată la sațiul energetic românesc și, respectiv, comunitar în anul 2020, iar pentru asta instituția pe care o conduce implementează mai multe proiecte în acest domeniu.

Ministrul Economiei: UE pregătește un proiect pentru MoldovaUE pregătește un proiect pentru Moldova.

Oficialul a declarat într-un interviu pentru agenția Moldpres că una din căile de realizare a acestui deziderat sînt proiectele de interconexiune a rețelelor de transport de energie electrică și gaze naturale dintre Republica Moldova și România, care ulterior ne vor oferi și acces la piața energetică a UE.

“În urma semnării în luna mai 2015 a Memorandumului de Înțelegere între Guvernele Republicii Moldova și României privind realizarea acestor proiecte, a fost creat un grup comun de lucru, care permanent se întrunește și coordonează aceste proiecte, în special, prelungirea gazoductului Iași – Ungheni pe teritoriul Republicii Moldova pînă la Chișinău, iar în România pînă la Onești. Tot în cadrul acestor întruniri, pe partea de energie electrică s-au discutat acțiunile viitoare privind realizarea primei interconexiuni asincrone, Isaccea – Vulcănești – Chișinău”, a anunțat Calmîc.

Totodată ministrul menționează că în cadrul recentei întrevederi cu ministrul Energiei al României, Victor Grigorescu, s-a convenit ca în timpul apropiat să fie elaborat un plan comun, care ar include mai multe activități bilaterale de cooperare în domeniul energetic, inclusiv prin inițierea unor proiecte investiționale în sistemul energetic al Republicii Moldova  cu participarea companiilor din România.

“Este de menționat că studiile de fezabilitate pentru aceste proiecte investiționale au fost finalizate și Ministerul Economiei în scurt timp va lansa procedurile pentru selectarea companiilor de proiectare a gazoductului Ungheni-Chișinău și a liniei de tensiune înalta Isaccea – Vulcănești – Chișinău cu stație de interconectare back-to-back pe teritoriul Republicii Moldova”, a mai declarat oficialul.

Ministrul susține că pentru realizarea cu succes a proiectelor din sectorul energetic a fost instituit și Grupul de coordonare de nivel înalt pentru piața energetică și interconectările sistemelor energetice, cu participarea Băncii Mondiale, Comisiei Europene, Comunității Energetice, BERD, BEI, USAID, României și Suediei.

“Vorbind despre crearea unui sistem energetic eficient de securitate, vreau să mai menționez că recent Comisia Europeană prin intermediul Secretariatul Comunității Energetice a inițiat un proiect regional de asistență tehnică de patru ani, cu un buget de circa 4,6 milioane de euro, destinat Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei. În cazul țării noastre, obiectivul principal al acestui proiect constă în acordarea suportului necesar autorităților naționale în elaborarea cadrului secundar pentru implementarea legilor aprobate în sectorul energetic ce transpun acquis-ului comunitar, angajament asumat de Republica Moldova în cadrul Tratatului Comunității Energetice”, a anunțat el.

Potrivit lui Octavia Calmîc toate aceste măsuri, precum și multe altele, care urmează a fi implementate, ne fac să credem că, în orizontul anului 2020, Republica Moldova, prin intermediul sistemului energetic din România, va fi conectată la sistemul comunitar.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării