main logo
3331

Gaze cu 1.000 de dolari din Ucraina: Guvernul instituie stare de alertă

Comisia Naţională pentru Situaţii Excepţionale, prezidată de prim-ministrul Natalia Gavrilița, reunită ieri seara în şedinţă, a anunţat stare de alertă în sectorul gazier al Republicii Moldova.

Gaze cu 1.000 de dolari din Ucraina: Guvernul instituie stare de alertă

„Starea de alertă este pentru a preveni declanșarea unei situații de urgență și pentru a fi pregătiți de orice scenariu. Vreau să fie clar – starea de alertă este pentru ca instituțiile responsabile să poată întreprinde măsuri concrete de protejare a cetățenilor și a securității energetice a țării. Starea de alertă a fost decisă în baza hotărârii de Guvern”, a declarat după şedinţa Comisiei vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Măsuri pentru a preveni o criză de proporţii

În acest context, vicepremierul a precizat că a avut discuții cu conducătorii întreprinderilor responsabile de sectorul energetic cum ar fi Moldovagaz, Termoelectrica, CET-urile, Moldelectrica, Energocom etc., pentru a vedea care sunt pașii de urmat. „Avem o strategie clară de depășire a crizei, pentru ca consumatorii să fie ajutați și protejați”, a specificat ministrul Infrastructurii.

Printre măsurile imediate, Andrei Spînu a numit compensarea costurilor pentru consumatorii de gaze, identificarea soluţiilor alternative, precum şi eliberarea și utilizarea păcurii din contul rezervelor actuale, pentru cel puţin o lună, pentru a economisi şi a reduce consumul de gaze de la Termoelectrica.

„Traversăm o perioadă grea, însă sunt convins că vom trece peste asta şi vom găsi modalitățile necesare ca să ieşim cât mai puţin dramatic din această stare de lucruri”, a spus vicepremierul.

Potrivit oficialului, majorarea preţurilor la gaze este una fără precedent în ultimii ani şi a afectat mai multe ţări.

Cuciurganul trece la cărbune, iar Ucraina ne va vinde gaze 

Printre măsurile de reducere a consumului de gaze se numără şi trecerea Centralei Termoelectrice de la Cuciurgan la utilizarea cărbunelui în loc de metan la producerea energiei. Potrivit unor surse, Centrala a pus în funcţiune şi a doua unitate ce poate funcţiona pe bază de cărbune, doar că stocurile de această resursă energetică sunt limitate.

Totodată vicepremierul a menţionat că Republica Moldova ia "cu împrumut" energie electrică din sistemul electroenergetic ucrainean, pe care ulterior o va returna.

„A mai fost luată decizia de a impune Energocom-ului obligația în vederea achiziționării de gaze naturale de pe piețele din Ucraina și România. Energocom a fost mandatat să înceapă cât mai curând procedura”, a menționat Andrei Spînu.

Potrivit unor estimări, Ucraina ne poate furniza gaze la un preţ de 900 - 1.000 de dolari pentru o mie de metri cubi. Aşa că cel mai probabil vor fi importuri de scurtă durată şi în volume reduse.

Vicepremierul a mai precizat că în continuare se poartă negocieri privind încheierea unui nou contract cu Gazprom, „în condiții bune pentru Republica Moldova”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării