main logo
489

Volumul exporturilor de servicii IT s-a dublat în ultimii trei ani

Volumul exporturilor de servicii IT s-a dublat în ultimii trei ani și a crescut cu 40 la sută față de anul 2017, până la 164 milioane de dolari SUA, potrivit datelor publicate de către Banca Națională a Moldovei.

Volumul exporturilor de servicii IT s-a dublat în ultimii trei aniVolumul exporturilor de servicii IT s-a dublat în ultimii trei ani

Sectorul IT din Republica Moldova continuă să înregistreze creșteri-record și, în același timp, este mai consolidat ca niciodată, apreciază Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC), transmite Știri.md cu referire la Moldpres

Potrivit acesteia, rezultatele se datorează în mare parte politicilor favorabile dezvoltării sectorului (în special promovării Legii Parcurilor IT), dar și investițiilor în capitalul uman, ca răspuns la necesitățile stringente ale companiilor autohtone de a suplini locurile de muncă existente și de a crește substanțial, concurând acerb pe plan regional.

Moldova IT Park, lansat la inițiativa a 15 companii membre ATIC la începutul anului 2018, numără 400 de rezidenți, depășind așteptările inițiale privind veniturile prognozate, numărul total de rezidenți și numărul de angajați. Prognozele preliminare la începutul anului 2018 estimau atingerea numărului de 400 rezidenți în decurs de 3-5 ani.

În ultimi trei ani au fost investite 7 milioane de dolari SUA pentru crearea și dezvoltarea Tekwill. Printr-o investiție inițială capitală din partea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Guvernului Suediei, fiind implementat de ATIC în parteneriat cu UTM, Tekwill reprezintă unul dintre cele mai de succes proiecte în domeniul dezvoltării educației.

Analizând evoluțiile din sector și tendința de creștere, asociația reprezentativă a companiilor din domeniul tehnologiilor informaționale și a comunicațiilor și-a revizuit prioritățile și a decis reabordarea activităților planificate prin prisma celor mai stringente necesități ale membrilor. Pentru realizarea noilor sale obiective și punerea în aplicare a strategiei elaborate, în martie 2019 ATIC a desemnat un nou Consiliu al Directorilor, constituit din 7 membri reprezentanți ai companiilor TIC.

Noua abordare ATIC va fi susținută și de restructurarea echipei executive, care este acum compusă din doi directori. Pentru 2019 și următorii ani, Asociația își propune o agendă ambițioasă, concentrându-se pe câteva domenii strategice: lobby și advocacy; schimb de cunoștințe (comunicarea cu membrii și crearea rețelelor de afaceri), dezvoltarea de parteneriate strategice și proiecte.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării