main logo
1653

Viticultorii care nu-și înregistrează plantațiile nu vor primi subvenții

Producătorii de struguri care nu își vor înregistra plantațiile în Registrul Vitivinicol până la toamnă nu vor avea acces la subvenții.

Viticultorii care nu-și înregistrează plantațiile nu vor primi subvenții

Totodată, aceștia se vor confrunta cu probleme la export, a declarat directoarea interimară a Oficiului Național al Viei și Vinului, Elizaveta Breahnă, în cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova, transmite Știri.md.

Registrul Vitivinicol a fost înființat în anul 2017, odată cu hotărârea adoptată de Guvern, care obliga deținătorii de plantații de viță-de-vie să se înregistreze. Astfel, dreptul de a comercializa strugurii de pe plantații îl au doar proprietarii care figurează în acest registru și dețin un cod unic de autentificare, a declarat directoarea interimară a Oficiului Național al Viei și Vinului, Elizaveta Breahnă.

Înregistrarea plantațiilor este gratuită și se face printr-o procedură simplă. Totuși, chiar dacă Registrul Vitivinicol există mai bine de șase ani, până în prezent au fost înregistrate doar 45.000 de hectare de viță-de-vie pentru producerea vinului, a precizat Elizaveta Breahnă.

„Cei care nu sunt înregistrați clar că nu pot apela la subvenții. Totodată, nu pot exporta vinul. O să vină luna septembrie și iarăși vor sta la porțile unei vinării pentru a le procura strugurii. Dar vinăria nu are dreptul să-l procure”, a declarat Elizaveta Breahnă.

Înregistrarea va permite autorităților să obțină un tablou mai clar despre stocurile de viță-de-vie și producătorii autohtoni, ca aceștia să fie mai competitivi atât pe piața internă, cât și pe cea externă, a declarat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Andrian Digolean.

Acesta a subliniat că aproximativ 15.000 de hectare de viță-de-vie nu au fost încă incluse în Registrul Vitivinicol.

Precizăm că în Registrul Vitivinicol sunt indicate atât suprafețele de viță-de-vie, cât și soiurile de struguri. Conform datelor Oficiului Național al Viei și Vinului, anul trecut au fost procesate aproximativ 280.000 de tone de struguri la vinăriile din țară, obținându-se aproape 19 milioane de litri de vin, inclusiv pentru distilare.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării