main logo
1260

Viteza recuperării miliardului furat s-a redus la jumătate

Pe parcursul anului trecut nu s-a atestat o evoluție semnificativă în procesul de recuperare a activelor fraudate de la cele trei bănci falite (Banca de Economii, Unibank și Banca Socială).

Viteza recuperării miliardului furat s-a redus la jumătate

Din contră, valoarea încasărilor a scăzut de aproape două ori, arată datele Ministerului Finanțelor, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Un secol pentru recuperare

Astfel, dacă în anul 2021 cele trei bănci în procedură de lichidare (din 16 octombrie 2015) au încasat ceva mai mult de 145 de milioane de lei în procesul de recuperare a banilor dispăruți, apoi în 2022 – doar 75,9 milioane de lei. Adică aproximativ câte 6,3 milioane de lei pe lună, în scădere de aproape două ori faţă de 2021.

Potrivit datelor oficiale, pe 1 ianuarie 2023, valoarea activelor recuperate de cele trei bănci se situa la circa 2.821,6 milioane de lei, majoritatea provenind din titluri executorii, proceduri de insolvabilitate și încasări aferente creditelor.

Pe de altă parte, cele trei bănci, care au făcut parte din ShorHolding, au rambursat până pe 1 ianuarie 2023 doar 2,75 miliarde de lei, din creditele de urgență, în valoare de 14,12 miliarde de lei, asigurate cu garanții de stat și acordate de Banca Națională a Moldovei în perioada noiembrie 2014 – octombrie 2015.

În consecinţă, mai rămân de rambursat încă circa 11,37 miliarde de lei. Ținând cont de viteza de recuperare, apoi întoarcerea miliardului va dura mai mult de un secol.

Sechestre de miliarde, dar se recuperează cu ţârâita

Asta, chiar dacă în instanțe se află zeci de dosare pentru recuperarea a miliarde de lei, inclusiv față de fosta conducere a băncilor acuzate de prejudicii de miliarde de lei.

Totuși, sechestrele puse pe active de miliarde de lei, care ar fi aparținut lui Vladimir Plahotniuc, Ilan Şor și ale unor companii și persoane afiliate, nu semnifică că în scurt timp se vor transforma în bani care să ajungă la Ministerul Finanțelor și BNM.

Datele Ministerului Finanțelor arată că, în 2022, majoritatea banilor au fost încasați prin intermediul titlurilor executorii și procedurilor de insolvabilitate, inițiate contra datornicilor. Doar câteva sute de mii de lei au provenit din recuperări din vânzarea activelor proprii sau a activelor luate în posesie.

În 2022, aproape două treimi din încasări au revenit Băncii Sociale (48,7 milioane de lei), în timp ce Băncii de Economii i-au revenit doar 29% (22 de milioane de lei), iar Unibank a recuperat doar cinci milioane de lei.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării