main logo
7229

Vești bune pentru șoferi. Prețul benzinei și motorinei a scăzut sub 24 lei

Pe parcursul ultimelor trei săptămâni se atestă o scădere constantă a prețurilor la carburanți la bursele internaționale, fapt care se reflectă și în prețurile la pompă calculate de ANRE.

Vești bune. Prețul benzinei și motorinei a scăzut sub 24 leiFoto: știri.md

Astfel, pentru ziua de vineri, 9 decembrie 2022, ANRE a stabilit un preț maximal de comercializare a benzinei de 23,78 lei/litru și a motorinei - 23,84 lei/litru, transmite Știri.md.

Asta ar însemna o ieftinire cu 24 de bani la benzină și 26 de bani la motorină. 

ANRE explică ieftinirile prin faptul că, pe parcursul acestui an, nivelul de referință pe plan internațional al petrolului a atins cele mai scăzute cotații. Și asta se întâmplă în pofida relaxării restricțiilor de COVID în China, care este principalul importator de țiței, sau a intrării în vigoare a plafonării prețului și embargoului european asupra petrolului rusesc.

Potrivit Trading Economics, acest fapt se datorează parțial scăderii cererii de petrol la nivel global condiționate de temerile tot mai mari ale unei posibile recesiuni a economiei mondiale, cauzată de inflația constantă ridicată care afectează tot mai mult cheltuielile de consum.

În baza acestor evoluții, precum și a Metodologiei aplicate de ANRE, doar pe parcursul ultimelor trei săptămâni, prețul la benzina COR 95 a scăzut cu 2,84 lei/litru, ceea ce constituie 10,6%, iar la motorina standard - cu 3,05 lei/litru sau cu 11,22%.

Deputatul PAS Radu a venit cu un comentariu în acest sens:

"Pentru prima dată din februarie 2022 (până la invazie), prețul carburanților a ajuns sub 24 de lei. 

Comparativ cu vârful din iunie, prețul la benzina și motorina standard a scăzut cu 10 lei (!) . Asta înseamnă că la un rezervor plin, un șofer în medie a economisit 500 de lei.

Legea votată în Parlament în august 2021 asigură că prețurile la panouri urmează fidel evoluțiile de pe piața internațională", a scris Radu Marian.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării