main logo
567

Veaceslav Ioniță: Majorarea ratei de bază a crescut dobânzile creditelor cu 70%

Prin majorarea ratei de bază de către Banca Națională a Moldovei sunt descurajate împrumuturile, inclusiv cele investiționale.

Ioniță: Majorarea ratei de bază a crescut dobânzile creditelor cu 70%Foto: btv.md

O spune expertul în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Potrivit expertului, din cauza majorării ratei de bază, rata medie a dobânzilor pentru creditele noi acordate de bănci în acest an a crescut cu 70%.

Recent, Banca Națională a Moldovei a majorat rata de bază până 21,5%. Aceasta este a 10-a majorare a ratei de bază din acest an. 

„Ultima dată am avut o rată de bază mai mare decât în prezent în decembrie 2000, atunci când Republica Moldova a trecut printr-o criză profundă legată de deprecierea valutei naționale și a avut o inflație extrem de ridicată. După a scăzut. Au fost de câteva ori majorări, însă la 21,5% nu am ajuns niciodată”, a spus Veaceslav Ioniță.

Dacă anul trecut rata medie a dobânzii era 6,8%, acum a ajuns la 11,3%. Dacă anul trecut creditele de consum se ofereau la cea mai mică dobândă bancară de bază de 4,4%, fără celelalte plăți suplimentare, acum se oferă la 13,7%. 

Pentru persoanele fizice care practică antreprenoriatul creditele s-au scumpit cu 50%. Pentru persoanele fizice care iau imobile creditele s-au scumpit tot cu 50%, iar pentru persoanele juridice – cu 27%.

Economistul susține că din cauza scumpirii creditelor cel mai mult are de suferit Guvernul, care pentru acest an a aprobat un buget cu cel mai mare deficit bugetar din istoria țării, deficit care trebuie acoperit din împrumuturi externe, care întârzie să vină, și împrumuturi interne.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, Guvernul a luat decizia de a nu se mai împrumuta de la băncile moldovenești, deoarece dacă anul trecut se împrumuta cu 5,53%, în prezent dobânda a ajuns la 20,5%. 

O scumpire de 3,7 ori. „Banii s-au scumpit cel mai mult pentru Guvern, apoi creditele de consum ale populației, urmează creditele acordate tot populației, dar în alt scop decât cel de consum, iar pentru agenții economici scumpirea este cea mai mică”, a precizat economistul.

BNM, prin politica sa monetară, a descurajat împrumuturile și a încurajat depunerile. Dacă anul trecut, dobânda medie pentru depozitul persoanelor fizice era de 3,5%, în prezent a crescut până la 11,4%.

Potrivit expertului, după scumpirea creditelor poate apărea o dificultate de plată la cetățeni și la agenții economici. Dacă în primul trimestru al acestui an s-au înregistrat 32% dintre credite cu întârzieri de plată, în prezent au crescut la 35%.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării