Usturoiul moldovenesc acoperă 10% din consum. Agricultor: Avem de muncă
Ion Constantin are 49 de ani și este unul dintre puținii agricultori care cultivă usturoi. De pe cele două hectare pe care le are în satul Micăuți, raionul Strășeni, strânge anual câte 10-12 tone de usturoi. Anual, în țara noastră se obține o recoltă de cel mult 90 de tone, care asigură doar circa 10% din consumul populației.

„Am început practic de la zero, cu sapa. Am pus o parcelă de 40 de ari. Chiar din primul an toți ne întrebau dacă e moldovenesc (n.r. - usturoiul). În al doilea an am mărit suprafața. În al treilea an am încercat să mărim suprafața, dar nu ne-a reușit pentru că făceam totul manual. Deja de vreo 3-4 ani am început să procurăm câte o unitate de tehnică agricolă: semănătoare, prășitoare”, spune agricultorul pentru Europa Liberă, transmite Știri.md.
Bărbatul are o plantație de două hectare, iar cea mai mare problemă este lipsa muncitorilor. Anul acest, în premieră, agricultorul strânge roada cu o mașină de recoltat usturoi.
„A apărut problema recoltării. Brațe de muncă am mai găsit noi un an, al doilea, al treilea, dar am văzut că se mărește prețul la fiecare kilogram. O altă problemă, seara du-te și îi caută, unul îmi spune că mâine vine. Dimineața ieși în câmp, te gândeai că o să ai 20 de oameni, când te uiți ai numai cinci oameni.”
Anul trecut, roada a fost recoltată manual timp de patru zile de zeci de zilieri. În acest an, agricultorul este ajutat doar de fiul său.
„Am fost și eu din categoria tinerilor care au plecat peste hotare. Am stat vreun an și am văzut că nu e de mine, nu-mi place acolo. Am decis să mă întorc. Banii pe care i-am făcut acolo, eu și părinții, i-am investit. Am cumpărat tehnică, pământuri. Am zis că e mai bine acasă la agricultură decât printre străini acolo”, spune fiul bărbatului.
Agricultorul strânge 5-6 tone de usturoi de pe un hectare, mult peste media de țară de trei tone pe hectare. Acesta spune că este mulțumit de roada pe care o recoltă în fiecare an și încearcă mereu să micșoreze munca manuală. Cât despre export, bărbatul susține că e mult de muncă până acolo.
Agricultorul a mai spus pentru Europa Liberă că este gata să mărească suprafața de cultivare, dar atunci apare problema depozitării. Mai mult, va fi nevoie de o nouă mașină agricolă.
De menționat că, în ultimii ani, suprafețele cultivate cu usturoi în țară nu au depășit 30 de hectare. Recolta anuală este de 90 de tone de usturoi sau puțin peste 10 la sută din consumul din Republica Moldova.
Anul trecut, Republica Moldova a importat aproape 800 de tone de usturoi, cea mai mare cantitate din China.