main logo
5822

Un mare jucător de pe piața petrolieră rămâne fără licență la gaz lichefiat

Consiliul de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a decis să retragă licența companiei Vero-Nadina SRL, pentru activitatea de comercializare cu amănuntul a gazului lichefiat la stațiile de alimentare, eliberată în septembrie 2024, pentru o perioadă de 5 ani.

Un mare jucător de pe piața petrolieră rămâne fără licență la gazFoto: Imagine simbol

Potrivit deciziei ANRE, retragerea licenței s-a făcut având ca bază cererea depusă chiar de compania Vero-Nadina, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Datele ANRE arată că Vero-Nadina mai deține licențe la importul și comercializarea cu ridicata a benzinei și motorinei, la importul și comercializarea cu ridicata a gazului lichefiat și licență la comercializare cu amănuntul a benzinei și motorinei. Ultima însă a expirat pe 28 aprilie 2024.

De notat că Vero-Nadina este unul dintre cei mai mari jucători de pe piața produselor petroliere din Republica Moldova. Firma controlată de Mariana și Veronica Grigoraș a avut în 2023 venituri de 2,38 miliarde lei (locul 6) și un profit de 83,11 milioane lei.

Dacă veniturile companiei au crescut in 2023 cu 19% comparativ cu 2022, apoi profitul s-a diminuat de aproape două ori, arată rapoartele financiare.

În toamna 2022, în urma unui control planificat, ANRE a depistat că Vero-Nadina SRL „nu dispune de reglementări interne aprobate pentru ținerea evidenței separate a cheltuielilor și veniturilor pentru fiecare gen de activitate de pe piața produselor petroliere, în scopul raportării exacte a informațiilor prezentate către ANRE”.

Totodată Agenția a constatat că în perioada 01.05.2019-01.05.2021, Vero-Nadina SRL „a admis erori la calculul prețurilor de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, fiind incorect raportate volumul și costul produselor petroliere aflate în stoc la data de întâi a lunii, în care se modificau prețurile, precum și volumul și costul produselor petroliere principale și a gazului lichefiat procurate de la importatori în perioada de la data de întâi a lunii până la data modificării prețurilor de comercializare cu amănuntul”.

Deși în cadrul controlului au fost constatate unele neconformități și divergențe aferente calculelor de preț al carburanților, ANRE nu a sancționat compania, susținând că acestea „s-au încadrat în limitele rentabilității anuale de 10% aplicate la prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat”.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării