main logo
6757

Ultima zi pentru depunerea cererilor la compensații pentru noiembrie

Astăzi este ultima zi în care mai pot fi depuse cereri pentru compensații la resurse energetice pentru luna noiembrie.

Ultima zi pentru depunerea cererilor la compensații pentru noiembriepoză simbol

Cereri vor putea fi depuse și după 25 noiembrie, însă compensațiile vor fi acordate începând cu luna decembrie, transmite Știri. md cu referire la IPN.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică va fi efectuată automat de către sistemul informațional, începând cu data 26 noiembrie. Cetățenii vor putea vizualiza categoria atribuită în cabinetul personal, în primele zile ale lunii decembrie.

Categoria de vulnerabilitate energetică se va stabili în baza raportului exprimat în % dintre cheltuielile  pentru resursele energetice și venitul disponibil pentru achitarea sursei de energie. Există 7 categorii de vulnerabilitate pentru sezonul rece 2023-2024.

În cazul gazelor naturale, compensația se va aplica pentru un consum de 180 m3/lună. În funcție de categoria de vulnerabilitate, consumatorii vor plăti:

Extremă – 12 lei/m3

Foarte ridicată – 12,2 lei/m3

Ridicată – 12,4 lei/m3

Medie – 12,6 lei/m3

Scăzută –17 lei/m3

Primară – preț reglementat/prețul furnizorului (18,07 lei/m3)

Fără vulnerabilitate – preț reglementat/prețul furnizorului (18,07 lei/m3).

Potrivit MMPS, majoritatea beneficiarilor incluși în categoria extremă și categoria de vulnerabilitate foarte ridicată, care se încălzesc și cu combustibil solid, vor beneficia de compensație sub formă de plată monetară lunară de 800 de lei sau compensație sub formă de plată monetară lunară și compensația în factură plafonată la 90m3/lună.

Energia termică va fi compensată până la plafonul de 1,3 Gcal/lună sau până într-un plafon de 0,9 Gcal/lună pentru gospodăriile care au stabilit dreptul la compensație sub formă de plată monetară lunară, pentru a asigura următoarele prețuri garantate:

Extremă – 1450 lei/Gcal

Foarte ridicată –1475 lei/Gcal

Ridicată – 1500 lei/Gcal

Medie – 1525 lei/Gcal

Scăzută – 2100 lei/Gcal

Primară – 2900 lei/Gcal

Fără vulnerabilitate – tarif reglementat (3267 lei/Gcal – Termoelectrica).

Compensația pentru energia electrică va fi acordă pentru un volum maxim consumat de 1 500 kWh pe lună sau de 750 kWh/lună în cazul beneficiarilor de compensații sub formă de plată monetară lunară, pentru consumatorii casnici care întrunesc cumulativ următoarele condiții:

1. energia electrică reprezintă principala sursă de încălzire pe perioada rece a anului, conform cererii depuse; 2. consumatorii casnici au înregistrat un consum mediu lunar de energie electrică de cel puțin 250 kWh/lună în perioada rece precedentă; 3. consumatorii casnici nu sunt conectați la furnizarea centralizată de energie termică sau au înregistrat un consum mediu lunar de energie termică mai mic de 0,3 Gcal/lună în perioada rece precedentă; 4. consumatorii casnici au înregistrat un consum la gazele naturale mai mic de 50 m3 pe lună în perioada rece precedentă.

La energia electrică, pe categorii, vor fi achitate următoarele prețuri:

Extremă – 1,54 lei / kWh

Foarte ridicată – 1,74 lei / kWh

Ridicată –1,94 lei / kWh

Medie – 2,14 lei / kWh

Scăzută – 2,34 lei / kWh

Primară – 2,54 lei / kWh

Fără vulnerabilitate – preț reglementat (2,39 lei/kWh – Premier Energy 2,88 lei/kWh – FEE Nord).

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării