Ulianovschi: Laptele din Ucraina ne domină piața locală
Într-o postare pe rețelele sociale, președintele PSDE, Tudor Ulianovschi, acuză guvernarea că importă prea mult lapte din Ucraina și nu sprijină producția locală.

„Republica Moldova importă 90% din laptele pe care Ucraina îl exportă. Dar unde este laptele moldovenesc? Republica Moldova a devenit cel mai mare importator de lapte și smântână ucrainene. De ce? Noi nu putem să susținem producătorii autohtoni? Unde sunt ei? De ce guvernarea nu are grijă de ei? Care a fost sensul să negocieze dreptul la export în UE pentru laptele moldovenesc dacă noi nu producem aici nimic? Fermierii noștri mor. Guvernarea de ce nu are grijă de ei? De ce hrănim Ucraina și alți producători, dar distrugem producția locală?”, a declarat președintele PSDE, transmite Știri.md.
Potrivit lui Ulianovschi, PSDE cere urgent măsuri de susținere a producătorilor autohtoni de lapte. „Noi trebuie să devenim nu doar o piață de consum, dar o piață de producere. Dacă distrugem fermierii locali de lapte, copiii noștri vor bea doar prafuri din alte state. Trebuie să susținem producătorii autohtoni urgent și să bem laptele de acasă”, a adăugat politicianul.
Potrivit datelor furnizate de Serviciul Vamal de Stat din Ucraina, Moldova a devenit, în primul trimestru al anului 2025, cel mai mare cumpărător de lapte necondensat și smântână produse în Ucraina, scrie logo-pres.md.
În perioada ianuarie-martie, Ucraina a exportat 5,3 mii de tone de lapte și smântână, în scădere cu 26,4 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut. În termeni monetari, valoarea totală a exporturilor s-a ridicat la 4 milioane de dolari, ceea ce înseamnă o reducere de 13 la sută.
Moldova a cumpărat 92,8 la sută din volumul total exportat de Ucraina, devansând alte piețe precum Armenia (2,4 la sută) și Georgia (1,8 la sută). Aceste cifre confirmă poziția Moldovei ca principal partener comercial al Ucrainei în acest sector.
Țara noastră își acoperă în mod tradițional aproximativ 40 la sută din necesarul de lapte prin importuri, iar dependența de produse lactate din regiune rămâne ridicată. Scăderea volumului exportat la nivel regional reflectă, în parte, modificările în cerere, dar și evoluțiile din sectorul agricol ucrainean.