main logo
11400

Ucraina salvează din nou Republica Moldova de la un colaps energetic

Republica Moldova a majorat, în ultimele 24 de ore, importul de energie electrică din Ucraina, pentru a acoperi deficitul apărut în sistem, ca urmare a producţiei mai mici la CET-uri şi la Cuciurgan.

Ucraina salvează din nou Republica Moldova de la un colaps energeticFoto: știri.md

Informațiile operative și tehnice ale întreprinderii de stat Moldelectrica despre funcționarea sistemului electroenergetic arată că, în orele dimineţii, fluxurile de energie din Ucraina ajung la circa 130-150 MW, ceea ce reprezintă aproape 20% din necesarul Republicii Moldova, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

De exemplu, azi, 13 octombrie, la ora 10:20 dimineaţa, consumul de energie a trecut de 900 MW, iar planul de producţie şi consum era de 880 MW.


Datele Molelectrica arată că producţia a constituit aproximativ 740-750 MW, din care doar 700 de la CET-uri, inclusiv Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan, CET-Nord şi Termoelectrica.

Aproximativ 34 de MW erau asiguraţi de centralele hidroelectrice (Costeşti şi Dubăsari), iar 3 MW de sursele de energie regenerabilă. Restul de 160-170 MW erau luaţi din sistemul energetic ucrainean.


La 7:38 dimineaţa, consumul de energie era de 758 MW, iar planul de producţie şi consum era de 724 MW.

Datele Molelectrica arată că producţia a constituit 621 MW, din care doar 582 de la CET-uri, inclusiv Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan, CET-Nord şi Termoelectrica.

Aproximativ 34 de MW erau asiguraţi de centralele hidroelectrice (Costeşti şi Dubăsari), iar 3 MW de sursele de energie regenerabilă. Restul de 130 MW erau luaţi din sistemul energetic ucrainean.


O lună în urmă aceste fluxuri erau de circa 8-10 ori mai mici. De notat că doar o companie de furnizare din Republica Moldova mai are contract de import de energie electrică din Ucraina, dar volumul contractat este de 5-6 ori mai mic decât fluxul real.

Amintim că de la 1 octombrie, din cauza scăderii presiunii în conductele de gaze, ca urmare a faptului că Gazprom livrează cu 35% mai puţine gaze decât necesităţile Republicii Moldova, Moldovagaz a iniţiat măsuri de deconectare a unor consumatori şi a cerut CET-urilor să treacă la combustibili de alternativă.

Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan a pus în funcțiune o instalație pe bază de cărbune, însă rezervele sunt limitate și întreprinderea a avertizat deja, de două ori, întreprinderile de furnizare a energiei că va reduce livrările de energie electrică începând cu 11 octombrie.

Datele operative ale Moldelectrica mai arată o creştere semnificativă a importurilor de energie din Ucraina începând cu seara zilei de marţi, 12 octombrie, ca urmare a faptului că producţia internă nu mai acoperă cererea.

Furnizorii şi autorităţile, deocamdată, nu comentează situaţia creată.

Anterior, vicepremierul Andrei Spînu a dat asigurări că ţara nu va rămâne fără gaze şi energie electrică.

Ucraina şi anterior a salvat Republica Moldova în situaţii critice. De exemplu, în ianuarie 2009, când Gazprom a redus de câteva ori livrările de gaze, Ucraina a fost cea care a asigurat ţara noastră cu metan şi energie electrică.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării