main logo
11797

Ucraina iese din sistemul energetic unit cu Rusia: Moldova nu are încotro

Ucraina trebuie să iasă de urgenţă din sistemul energetic unit cu Rusia și Belarus, a declarat în cadrul unei emisiuni la postul TV „Ucraina” Yuriy Vitrenko, ministrul Energiei din Ucraina.

Ucraina iese din sistemul energetic unit cu Rusia: Situația Moldovei

"Trebuie urgent să ne deconectăm de la sistemul energetic unificat cu Belarus și Rusia, să ne unim cu sistemul european. Și aceasta va fi una dintre sarcinile mele principale pentru a face parte din Europa, dintr-o piață normală, unde nu există abuzul monopolurilor, unde există un preț normal, transparent", a spus el, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Potrivit lui Vitrenko, aceasta va fi în interesul Ucrainei și al securității sale energetice, „iar securitatea energetică este securitatea națională”.

Declaraţia ministrului Energiei a fost un răspuns la o remarcă a  unui deputat, care a spus că unul dintre diplomații străini și-a exprimat surpriza că Ucraina cere sancțiuni împotriva Rusiei, dar în același timp poate relua achiziția de resurse energetice din Rusia.

Ucraina şi-a liberalizat piaţa energiei electrice de la 1 iulie 2019, conform standardelor Uniunii Europene, dar reforma nu a fost finalizată: subvenționarea încrucișată nu a fost eliminată, iar influența administrativă a guvernului pe piață rămâne.

Anterior premierul Ucrainei, Oleksiy Honcharuk, a declarat că în 2023 sistemul energetic ucrainean ar trebui să devină parte a celui european.

De notat că împreună cu Ucraina şi Republica Moldova se integrează în sistemul energetic european, dar unele acţiuni au fost tergiversate din motive politice şi economice.

De exemplu, construcţia unei linii de tensiune înaltă de interconexiune cu România şi sistemul energetic european a fost amânată deja de câţiva ani şi sunt şanse minime că acest lucru se va întâmpla în anul 2021, chiar dacă există contracte de finanţare în valoare de 260 milioane de euro.

Cel puţin, acest lucru rezultă din declaraţiile unor responsabili din cadrul Ministerul Economiei şi Infrastructurii. 

În plus, la conducerea operatorului naţional Moldelectrica continuă să se afle persoane numite încă pe timpul lui Vladimir Voronin. 

Liberalizarea pieţei energiei şi a gazelor din Moldova are loc lent, cu numeroase tergiversări şi piedici, inclusiv din parte unor şefi din cadrul actualului Guvern.

De notat că declaraţiile ministrul ucrainean al Energiei au generat deja nemulţumire la Moscova. 

Or, o eventuală ieşire a Ucrainei din acest sistem va duce şi la izolarea completă a regiunii separatiste de Rusia, unde se află Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, controlată de gigantul rus Inter RAO UES. 

Cu toate acestea, Centrala speră să profite de pe urma integrării Moldovei în piaţa europeană, ca să exporte curent electric în România şi statele UE.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării