main logo
530

Transgaz a scos la licitație o conductă care va conecta Moldova la gaz

Compania Transgaz din România a publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) anunţul de licitaţie pentru construirea gazoductului Oneşti-Gherăeşti-Leţcani, cu o valoare totală estimată la 411 milioane de lei româneşti (circa 100 milioane de dolari).

Transgaz a scos la licitație o conductă care va conecta Moldova la gaz

Proiectul are denumirea „Execuţia conductei de transport gaze naturale Oneşti – Gherăeşti – Leţcani (LOT 1 siLOT 2) la proiectul „Dezvoltări ale SNT în zona de Nord – Est a României în scopul îmbunătățirii aprovizionării cu gaze naturale a zonei precum şi a asigurării capacităților de transport spre Republica Moldova”, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Interconexiunea gazieră va fi gata abia în 2020 

Lucrarea este împărţită în două loturi, primul lot, de la Oneşti (Bacău) la Gherăeşti (Neamţ), 104 kilometri, a fost estimat la 183 de milioane de lei, iar al doilea, Gherăeşti-Leţcani, 61 kilometri, la 133 de milioane. 

Diferenţa până la totalul de 411 milioane reprezintă sumele previzionate/rezervele de implementare, în cuantum de 30 la sută din valoarea contractului. Oferta financiară are 90% din punctaj, iar cea tehnică 10%.

De ce nu începe construcţia gazoductului ce ne salvează de Gazprom

Finanţarea proiectului este asigurată din fonduri europene, iar durata de execuţie este de un an şi jumătate de la semnarea contractului. Ofertele pot fi depuse până pe 28 ianuarie 2019, iar desemnarea câştigătorului va fi făcută cel mai târziu în iulie 2019.

Odată terminată conducta de 165 km, sistemul românesc de transport al gazelor naturale va fi legat la gazoductul Iaşi-Ungheni, gazoduct care subtraversează Prutul şi are o capacitate de transport de 1,5 miliarde metri cubi de gaz anual, care a fost construit în anul 2014, dar nu este exploatat.

De acolo, tot Transgaz va construi o conductă până în Chişinău, lucrările fiind împărţite în şapte loturi şi scoase la licitaţie. Deocamdată au fost solicitate doar două loturi, astfel că, cel mai probabil abia în 2020 Republica Moldova ar putea să înceapă importul de gaze din România, în condiţiile în care acum importă exclusiv gaze de la Gazprom.

În acest sens, Transgaz a cumpărat în acest an Vestmoldtransgaz, compania de transport al gazelor din Republica Moldova care deţine şi dreptul de a construi şi gestiona gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău. 

Anterior autorităţile de la Chişinău afirmau că lucrările vor începe în 2015-2016, apoi - în 2017, ulterior s-a vorbit de 2018. Totodată ele au promis că acest gazoduct va fi gata în anul 2019, dar ulterior s-a anunţat că românii au un termen de până la 23 de luni pentru realizarea Programului Investițional în mărime de până la 93 milioane euro. Altfel spus conducta va fi gata cel mai probabil că în vara anului 2020, în ajunul alegerilor prezidenţiale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării