main logo
7047

Top 6 companii ce fac jocurile pe piața petrolieră din R. Moldova

Raportul confidențial de investigație pe piața produselor petroliere al Consiliului Concurenței, făcut public de două televiziuni din Republica Moldova, arată că șase companii controlează peste 80% din vânzările de carburanți.

Top 6 companii ce fac jocurile pe piața petrolieră din R. MoldovaFoto: știri.md

Documentul despre care Mold-street.com a scris încă în aprilie 2021 și trimis acum trei luni conducerii Parlamentului, pe lângă faptul că descrie cum ar fi avut loc în anii 2019-2020 înțelegerea de cartel de pe piața petrolieră din Republica Moldova, scoate la iveală și anumite interconexiuni, transmite Știri.md.

La prima vedere avem o piață concurențială, cu nivel redus de concentrare

Raportul arată și cum aveau loc aceste coordonări de preț, dar nu găsește nicio conexiune directă între proprietarii celor mai mari șase companii.

Totodată, Consiliul Concurenței constată că „la prima vedere în Republica Moldova avem o piață concurențială, cu un nivel redus de concentrare, pe care intră un număr relativ mare de întreprinderi”.

Din raport se poate de aflat şi cotele de piaţă din anii 2019-2020 ale primelor şase companii: Rompetrol Moldova SA, Lukoil-Moldova SRL, Petrom Moldova SRL, Bemol Retail SRL, Datario SRL și Tirex Petrol SA, care, potrivit Consiliului Concurenței, ar fi acționat concertat la stabilirea prețurilor de comercializare cu amănuntul a benzinei, motorinei şi a gazului lichefiat.

Cine face jocurile pe piață: Rompetrol, Lukoil și Petrom

Astfel, cel mai mare jucător pe piața comerțului cu amănuntul a carburanților este Rompetrol Moldova, cu o cotă de 23,18% în 2019 și 24,09% în 2020.

Compania care deține o rețea de 93 de benzinării este controlată de KMG International, grup deținut de KazMunayGas JSC, compania națională de petrol și gaze din Kazahstan.

Datorită faptului că din grup face parte și Petromidia, cea mai mare rafinărie din România și una dintre cele mai moderne din sud-estul Europei, Rompetrol a devenit cel mai important furnizor de produse petroliere din Moldova. 

De exemplu în 2020, 34,2% din importurile de motorină și 28,4% din cele de benzină au fost efectuate de Rompetrol.

Al doilea operator este Lukoil Moldova, controlat de gigantul rus Lukoil prin subsidiara din Elveția – Litasko SA.

Compania deține o rețea de 106 benzinării (cea mai mare din Moldova), trei baze petroliere și un terminal de gaz lichefiat. Potrivit raportului, Lukoil Moldova a avut în 2019 o cotă de 20,29%, iar în 2020 - de 19,84% pe piața comerțului cu amănuntul de carburanți. 

Totodată, Lukoil a asigurat în 2020 circa 40,8% din importurile de motorină și circa 33,5% din cele de benzină.

Pe locul trei se află Petrom Moldova, subsidiara grupului austriac OMV-Petrom. Compania deține o rețea de 80 de benzinării și a avut în 2019 o cotă de 16,09% și de 14,54% în 2020. 

Petrom este al treilea cel mai important importator de produse petroliere, care în 2020 a asigurat circa 35,6% din importurile de benzină.

Astfel primii trei jucători pe piața comerțului sunt și cei mai mari importatori de produse petroliere.

Alți trei jucători mai mici 

Urmează la distanță mare Datario SRL, cunoscută după brandul Vento și cu o cotă de 8,61% în 2019 și 9,15% în 2020 pe piața comerțului cu amănuntul de carburanți. 

Deținută în prezent de frații Adrian Borș cu 60% și Igor Borș cu 40%, compania fondată în 2015 a avut o evoluție spectaculoasă, devenind al patrulea jucător pe piață cu o rețea de 72 de benzinării.

Tirex-Petrol, altădată unul dintre primii trei jucători pe piață, a avut în 2019 o cotă de 7,16%, iar în 2020 - de 7,71%.

Compania care deține o rețea de 77 de benzinării a fost cumpărată în 2019 de la compania elvețiană Mabanaft Moldova GmbH, de firma Estcon Construct din Ialoveni. Prețul a fost de circa 10 milioane de euro. 

Noii proprietari se declară cuplul Alec și Tatiana Ignat, dar printre beneficiari se găsește și feciorul fostului ministru al Apărării, Alexandru Pînzari.

Pe locul șase se află Bemol Retail, controlată prin intermediul Easeur Holding BV din Olanda, de omul de afaceri azer Rafiq Aliyev. Bemol Retail deține o rețea de peste 40 de benzinării și în 2019 a avut o cotă de 7,53%, iar în 2020 - de 7,13% la comerțul cu amănuntul de carburanți.

Precedente

Mai adăugăm că în urma investigațiilor, autorii consideră că autoritatea concurențială poate aplica o amendă în mărime de la 2% până la 4% din cifra totală de afaceri, înregistrată în anul anterior sancționării de către cele șase companii. Astfel ar fi vorba de câteva sute de milioane de lei.

Raportul este însă preliminar și nu unul final, așa că ne putem aștepta ca el să sufere modificări, iar sancțiunile ar putea fi altele.

În plus, o eventuală decizie a Consiliului Concurenței poate fi contestată de operatori și se poate întâmpla ca în 2011, când Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei (ANPC) a constatat că șapte companii de pe piața petrolieră își coordonau acţiunile prin stabilirea simultană a preţurilor identice de comercializare a benzinei.

ANPC a impus atunci companiile la plata unei amenzi de 1% din venitul obținut, dar ele au contestat decizia autorității antimonopol, invocând ilegalitatea ei. Într-un final, instanțele au anulat decizia ANPC.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării