main logo
950

Tarifele pentru transportul gazelor ar putea să scadă cu peste 36%

Întreprinderea Moldovatransgaz, operatorul sistemului de transport al gazelor, a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) reducerea tarifelor reglementate pentru serviciul de transport al gazelor naturale.

Tarifele pentru transportul gazelor ar putea să scadă cu peste 36%

Astfel tariful mediu pentru serviciul de transport al gazelor naturale prestat de Moldovatransgaz ar urma să scadă de la nivelul actual de 216,26 lei pentru o mie de metri cubi (fără TVA), la 138,52 lei pentru o mie de metri cubi (fără TVA), transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Ar fi o diminuare cu circa 36% a tarifului mediu pentru serviciul de transport al gazelor.

În solicitarea adresată către ANRE, Moldovatransgaz argumentează solicitarea prin diminuarea costurilor de bază aferente serviciului de transport al gazelor naturale, pentru anul de bază 2020, calculate de ANRE la 189,1 milioane lei, cu 139,7 milioane lei mai puțin decât valoarea solicitată de operator.

Motivul de bază este însă dorința de a atrage mai multe companii să utilizeze coridorul de transport al gazelor care leagă Ucraina de România și alte state din Balcani.

Or, Gazprom practic a sistat tranzitul de gaze prin acest coridor, ce trece și prin Republica Moldova. În consecință în anul 2020 volumul gazelor naturale intrate în reţeaua de transport al gazelor naturale a Moldovatransgaz a constituit doar 2,22 miliarde metri cubi, din care 1,07 miliarde au fost pentru consumul intern și doar 1,15 miliarde metri cubi au fost tranzit spre alte state.

De exemplu, în 2019, Moldovatransgaz a transportat spre alte state de nouă ori și ceva mai multe gaze - circa 10,53 miliarde metri cubi, iar în 2018 de circa 18 ori.

Atragerea unor noi jucători

Vadim Ceban, președintele Moldovagaz, a declarat pentru Mold-street.com, că reducerea tarifelor de intrare/ieșire în sistemul de transport al Republicii Moldova va permite atragerea unui volum mai mare de gaze pentru tranzit.

"Avem semnate 14 contracte cu traderi din regiune. O ajustare a tarifelor poate să ne permită ca să majorăm în acest an volumul tranzitului de gaze până la circa patru miliarde metri cubi", a precizat Vadim Ceban.

Moldova a făcut eforturi puternice pentru a-și păstra rolul de tranzit în Europa de Est după ce Gazprom a redirecționat fluxurile de pe cele trei conducte trans-balcanice către gazoductul TurkStream, dat în exploatere la începutul anului 2020 şi care leagă Rusia de Turcia prin Marea Neagră.

Reducerea atât de abruptă a tranzitului de gaze din Rusia prin Republica Moldova se datorează măsurilor întreprinse de acționarul majoritar al Moldovagaz - Gazprom, care împreună cu turcii a construit și a dat în exploatare la începutul anului 2020 gazoductul TurkStream, instalat pe fundul Mării Negre.

În consecință, Turcia și majoritatea țărilor din Balcani nu mai importă gaze din Rusia prin intermediul conductelor ce traversează teritoriul Ucrainei și Republicii Moldova.

Gazoductul a lăsat Republica Moldova practic fără tranzit de gaze din Rusia spre statele din Balcani, care aducea anterior venituri anuale de 50-60 milioane de dolari, companiilor Moldovatransgaz și Tiraspoltransgaz, ce fac parte din Moldovagaz.

Primul efect al TurkStream a fost majorarea de 8 ori, de la 1 ianuarie 2020, a tarifelor pentru serviciul de transport al gazelor prestat de întreprinderea Moldovatransgaz.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării