main logo
1141

Tarifele pentru gazele naturale, discutate la ANRE. Ce preț cere Moldova-Gaz și cât propune ANRE

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a propus, în cadrul dezbaterilor publice organizate pe 7 martie, reducerea tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali în medie cu 20,3 la sută, până la 4.420 lei pentru o mie de metri cubi de gaze (fără TVA).

Tarifele pentru gaze, discutate la ANRE. Ce preț cere Moldova-GazTarifele pentru gazele naturale, discutate la ANRE.

Acestea ar urma să fie aprobate într-o ședință ulterioară, data convocării căreia nu a fost anunțată. Șeful Departamentului analize economice şi tarife al ANRE, Alexandru Mija, a menționat în ședință că autoritatea de reglementare a luat în calcul la stabilirea proiectului de tarif costuri mai mici pentru serviciile de transport și distribuție, decât cele solicitat de către Moldova-Gaz și întreprinderile afiliate, scrie mold-street.com.

Respectiv, indicatorii privind consumul tehnologic și pierderile tehnice au fost ajustați, ceea ce a dus la diminuarea tarifului de distribuție a gazelor.

ANRE şi tarifele

"La pierderele de la rețele de distribuție Moldova-Gaz a solicitat 39 de milioane de metri cub, noi acceptăm doar 32. Amortizare 189 - 190 de milioane, dar noi acceptăm doar 150. Sunt multe elemente, componente tarifare care nu au fost justificate de către intereprindere", a spus în cadrul şedinţei directorul ANRE, Tudor Copaci.

În același timp Moldova-Gaz a solicitat o ajustare cu 11,4% a tarifului mediu pentru consumatorii finali, de la 5.545 lei pentru o mie de metri cubi de gaze, până la 4.914.97 lei (fără TVA de 8%). La estimarea tarifului pentru anul 2018, întreprinderea a luat în calcul un preț de import al gazelor de 178 dolari pentru o mie de metri cubi, un curs de schimb de 17.68 lei pentru un dolari la un import de 1,05 miliarde metri cubi de gaze.

Mai mulți experți prezenţi la dezbateri au menționat că reducerea tarifului la gaze ar putea fi și mai mare, dacă s-ar lua în considerare unii factori care țin de cheltuieli, gestionarea mai bună a rețelelor, redistribuirea echitabilă a veniturilor de la tranzitul de gaze, în condițiile în care 71% din aceste conducte sunt gestionate de Chișinău.

Totodată ei au menţionat faptul că Moldova-Gaz a acumulat în anii 2016-2017 devieri financiare pozitive de peste 1,5 miliarde de lei, care ar trebui să fie luate în calcul la ajustarea tarifelor. În replică, reprezentanţii Moldova-Gaz au susţinut că acestea nu acoperă devierile financiare negative de circa trei miliarde de lei acumulate în anii 2014-2015, din cauza neajustării la timp a tarifelor.

Expertul Victor Parlicov, fost director general al ANRE susţine că e bine că au fost iniţiate dezbateri, dar partea negativă este că tot acest proces de revizuire a tarifelor a fost iniţiat de politicieni şi nu de reglementator, cel care prin statut este un organ independent şi nesupus politic.

”Ar putea să apară întrebări la consumator, de ce la stabilirea tarifului a fost luat în calcul un curs de circa 17.60 lei pentru un dolar, în situația în care cursul actual e sub 17 lei”, a menționat Parlicov.

De ce tarifele nu pot să scadă cu 30%

El a mai adăugat că nu vede potenţial pentru reducerea preţului tarifelor la gaze cu 30%, aşa cum susţin alţi specialişti.

"Pentru că sunt alţi factori de exemplu creşterea salariilor pe economie care trebuie indexate în tarife. Alte componente tarifare care se indexează la realităţi. Aceste lucruri duc de fapt la creşterea tarifelor", a afirmat expertul în energetică Victor Parlicov.

În timpul dezbaterilor publice, în faţa sediului ANRE s-a adunat un grup de protestatari din rândurile susținătorilor Partidului Acţiune şi Solidaritate şi Demnitate şi Adevăr, care au cerut revizuirea cât mai operativă a tarifelor.

O decizie finală ar urma să fie luată în următoarele două săptămâni. „Noi acuma studiem și analizăm. Noi acum facem calcule de bază atât operatorul cât și ANRE-ul referitor la aplicarea acestui tarif”, a spus Tudor Copaci, director ANRE.

Altfel spus tarifele ar putea să scadă de la 1 aprilie 2018, când deja consumul scade de câteva ori, iar impactul diminuării se va resimţi la toamnă.

La începutul acestui an, şi premierul Pavel Filip a declarat că el consideră că există loc pentru ieftinierea gazelor naturale, făcând trimitere la mai multe rapoarte efectuate de Ministerul Economiei. Următoarea şedinţă a ANRE este preconizată peste două săptămâni.

Pentru CET-uri va scădea cu 2.000 de lei, pentru populaţie cu 730 lei

Potrivit calculelor efectuate de regulator, scăderea preţurilor reglementate ar putea fi extrem de diferenţiată, spre deosebire de anii precedenţi. În unele cazuri de aproape trei ori.

Astfel pentru consumatorii conectaţi la reţelele de distribuţie a gazelor naturale de presiune înaltă (în special e vorba de cele trei CET-uri din Chişinău şi Bălţi), tariful ar urma să scadă cu circa 36%: de la 5.426 lei la 3.468 lei pentru o mie de metri cubi.

De o reducere de 35% ar putea beneficia şi consumatorii conectaţi la reţelele de distribuţie a gazelor naturale de presiune medie (companii şi instituţii): de la 5.822 lei la 3.786 lei pentru o mie de metri cubi de gaze.

În schimb pentru consumatorii conectaţi la reţelele de distribuţie a gazelor naturale de presiune joasă, în marea majoritate populaţia, tarifele ar urma să scadă cu doar 12%: de la 6.138 lei la 5.407 lei pentru o mie de metri cub.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării