main logo
790

Tarifele la gaze: Pentru CET-uri vor scădea cu 36%, pentru populație de trei ori mai puţin

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a făcut publice mai multe proiecte de calcul a tarifelor pentru serviciile de transport, distribuţie şi furnizare a gazelor pentru consumatorii din Republica Moldova.

Tarifele la gaze pentru CET-uri vor scădea cu 36%Pentru CET-uri va scădea cu 2.000 de lei, pentru populaţie cu 730 lei.

Potrivit calculelor efectuate de regulator, preţul mediu la gaze pentru consumatori ar putea fi de 4.420 lei pentru o mie de metri cubi, ceea ce este cu 20,3% mai puţin decât în prezent (5.545 lei fără TVA), scrie mold-street.com.

Directorul ANRE, Tudor Copaci, a explicat anterior că ajustarea de tarife se datorează aprecierii leului moldovenesc, scăderii prețului de import a gazelor naturale, dar și devierilor tarifare, acumulate în anii 2016-2017.

Pentru CET-uri va scădea cu 2.000 de lei, pentru populaţie cu 730 lei

În acelaşi timp datele publicate de ANRE arată că scăderea preţurilor reglementate ar putea fi extrem de diferenţiată, spre deosebire de anii precedenţi. În unele cazuri de aproape trei ori.

Astfel pentru consumatorii conectaţi la reţelele de distribuţie a gazelor naturale de presiune înaltă (în special e vorba de cele trei CET-uri din Chişinău şi Bălţi), tariful ar urma să scadă cu circa 36%: de la 5.426 lei la 3.468 lei pentru o mie de metri cubi.

De o reducere de 35% ar putea beneficia şi consumatorii conectaţi la reţelele de distribuţie a gazelor naturale de presiune medie (companii şi instituţii): de la 5.822 lei la 3.786 lei pentru o mie de metri cubi de gaze.

În schimb pentru consumatorii conectaţi la reţelele de distribuţie a gazelor naturale de presiune joasă, în marea majoritate populaţia, tarifele ar urma să scadă cu doar 12%: de la 6.138 lei la 5.407 lei pentru o mie de metri cub.

ANRE nu oferă o explicaţie a acestei diferenţieri. În acelaşi timp doi ani în urmă când a avut loc ultima ajustare de tarife  diferenţele erau de 1-2 procente.

30 de metri cubi vor fi excluşi

O altă deosebire esenţială este eliminarea din tarife de către ANRE a facilităţii oferite consumatorilor casnici de a plăti la un preţ mai mic pentru volumul de pînă la 30 metri cubi de gaze lunar la un apartament (casă).

Asta pentru a elimina subvenţionarea încrucişată, o reminiscenţă din trecutul socialist. În consecinţă reducerea medie a tarifelor pentru populaţie este mult mai mică decât arată calculele ANRE.

Din calculele publicate de regulator rezultă că la estimarea tarifelor s-a luat în calcul un curs mediu de 17,68 lei pentru un dolar, faţă de 21 de lei cât a fost luat în calcul la cele în vigoare.

De asemenea în calcul e luat un preţ mediu de 178.5 dolari (3.155,88 de lei) pentru o mie de metri cubi pentru gazul procurat de la Gazprom şi un volum de 1,05 miliarde de metri cubi ce ar urma să fie importat în Moldova în 2018.

Preţul de import în dolari luat în calcul este cu 21 de dolari mai mic, decât la tarifele în vigoare. Totodată în calculul tarifelor au fost incluse şi devieri financiare de 270 de milioane de lei

Documentele nu sunt însoţite şi de anumte comentarii şi explicaţii a cifrelor incluse în calcul de către regulator.

Tarifele și politica

Amintim că la finele lunii ianuarie 2018 un grup de experți au anunțat că tariful la gaz ar trebui să fie micșorat cu aproape 30%.

Peste câteva zile premierul Filip a declarat că prețul gazelor ar putea fi redus cu circa 20%. Imediat ANRE a făcut publică cererea de ajustare a tarifelor depusă de Moldovagaz, care prevede o diminuare cu doar 11%, dar nu a anunțat când ar putea să revizuisacă tarifele.

În același timp, experți în energetică au solicitat Agenției publicarea tuturor informațiilor utilizate la formarea prețului la gaze.

„Înainte de a desfășura ședințele publice ar trebui să fie publicată poziția agenției. Ca noi să putem să ne expunem pe poziția agenției nu pe solicitarea Moldovagaz”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă expertul Victor Parlicov, fost director general al ANRE.

Experții mai susţin că trebuie să fie revăzută și metodologia de calcul a pierderilor în rețelele de gaze. „Noi avem în prezent în tarif inclus circa patru puncte procentuale de pierderi, comerciale și tehnice, pe când dacă să ne uităm la media pe Uniunea Europeană apoi este de 0,5 – 0,6%”, afirmă Victor Parlicov.

De notat că subiectul tarifelor a ajuns și la Centrul Național Anticorupție, care a inițiat un proces penal în cadrul căruia urmează a fi audiate mai multe persoane între care și președintele PAS Maia Sandu.

Potrivit CNA, procesul a fost pornit după ce președinta PAS a depus un denunț prin care a cerut tragerea la răspundere penală a șefilor de la ANRE pentru faptul că tarifele nu au fost ajustate în ultimii ani.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării