Țara care este sursa principală a transferurilor băneşti în Moldova
În trimestrul II al acestui an, persoanelor fizice din Republica Moldova le-au fost transferate din străinătate, prin intermediul băncilor licențiate, mijloace bănești în valoare de 463,62 milioane dolari, în scădere cu 3,9 la sută comparativ cu trimestrul II 2022.

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, din volumul total, circa 357,7 milioane dolari (în bază brută), adică 77%, au fost prin intermediul sistemelor de remitere de bani, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com
Din punct de vedere al provenienţei geografice a transferurilor în favoarea persoanelor fizice, cele din ţările UE au fost în creştere cu 13,3%, comparativ cu trimestrul II 2022, şi au înregistrat o pondere de 54,4 la sută.
Transferurile din ţările CSl s-au micşorat cu 43,4% comparativ cu trimestrul doi din 2022, revenindu-le o pondere de 13,5 la sută.
Transferurile din alte ţări au constituit 32,1% din totalul transferurilor în favoarea persoanelor fizice, micşorându-se cu 0,5% comparativ cu trimestrul ll 2022.
Conform analizei transferurilor pe principalele ţări, în trimestrul II cea mai mare pondere a revenit celor din Germania (14,1 la sută) în valoare de 65,60 milioane de dolari, fiind în creştere cu 17,7% faţă de trimestrul II din 2022.
Astfel, Germania a depăşit Rusia (în trimestrul II era lider) şi Israelul, devenind principala sursă de transferuri de bani în Republica Moldova.
Datele BNM arată că intrarile din Israel au totalizat 64,59 milioane de dolari, având practic acelaşi nivel ca în perioada similară a anului precedent. În acelaşi timp, intrările din Rusia au scăzut cu 44,6% şi au constituit 59,53 milioane dolari.
Printre principalele state ce surse de transferuri băneşti persoanelor fizice din Moldova se mai numără Italia – cu 55,48 milioane dolari (+11,6%) şi Franţa – cu 43,80 milioane dolari (+13,4%). În top 10 state mai sunt SUA, Marea Britanie, Irlanda, România şi Belgia.
Potrivit BNM, totalurile includ atât transferurile internaţionale prin intermedliul sistemlor de remitere de bani (SRB), cât şi alte transferuri bancare internaţionale în favoarea persoanelor fizice (cu excepţia transferurilor aferente activităţii antreprenoriale şi celor cu caracter investiţional).
În totaluri sunt incluse şi transferurile bancare interne de la nerezidenţi (reprezentanţele organizaţiilor internaţionale s-au ale agenţilor economici străini, ambasade, consulate, reprezentanţe guvernamentale) către persoane fizice rezidente.