main logo
4742

Surprize fiscale: Valoarea trimiterilor poştale scade la doar 45 de euro

Ministerul Finanţelor a pregătit o serie de noi modificări ce vizează politica fiscală și vamală pentru anul 2024. Aceasta chiar dacă politica fiscală și vamală pentru anul viitor a fost adoptată de Parlament, câteva luni în urmă.

Surprize fiscale: Valoarea trimiterilor poştale scade la doar 45 de euroFoto: simbol

Autorităţile justifică necesitatea elaborării şi adoptării noilor modificări prin art. 201 din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și faptul că, pe 23 iunie 2022, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a Republicii Moldova și a decis să-i acorde statutul de țară candidată pentru aderare la UE, "fapt ce impune depunerea unui efort sporit în accelerarea proceselor de armonizare aprofundată a legislației naționale, inclusiv vamală", transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

O armonizare aprofundată cu legislația UE

Potrivit Ministerului Finanţelor, un pas important în acest sens a fost adoptarea noului Cod vamal nr. 95/2021, obiectivul căruia a fost uniformizarea și armonizarea legislației vamale.

"În continuare pentru a asigura o armonizare deplină a legislației vamale se impune necesitatea efectuării unor modificări suplimentare la Codul vamal nr. 95/2021, ce ar asigura o armonizare aprofundată cu legislația UE. Adoptarea modificărilor propuse va asigura continuarea procesului de armonizare a legislației vamale și facilitarea procesului de integrare în piața comună a Uniunii Europene", explică Ministerul Finanţelor.

Se aşteaptă că aceasta din urmă va facilita dezvoltarea în continuare a comerțului internațional, în special cu UE, prin simplificarea și standardizarea proceselor în domeniul vamal.

Astfel se propun câteva modificări la Codul fiscal, inclusiv revizuirea normei ce vizează efectuarea donațiilor în scopuri filantropice și sponsorizarea către casele de copii de tip familial; ajustarea articolului 88 care reglementează reținerea impozitului pe venit la sursa de plată din salariu și/sau alte plăți efectuate în folosul salariatului (persoanei fizice); ajustarea obiectului impunerii cu taxa pentru dispozitivele publicitare, încât obiect al taxării va constitui suprafaţa feţei (feţelor) dispozitivului publicitar pentru promovarea propriilor produse și servicii, inclusiv a mărcii comerciale.

Modificări la Codul vamal în vederea sporirii încasărilor la buget

Cele mai multe modificări vor fi la Codul vamal - peste 60, ceea ce ridică multe semne de întrebare privind calitatea acestui document şi a modificărilor operate recent chiar de Guvern şi Parlament.

Printre modificările promovate menţionăm reducerea de circa trei ori a valorii trimiterii de bunuri de la o persoană fizică dintr-o țară terță unei alte persoane fizice, ce sunt scutite de drepturi de import: de la 150 de euro cât este în prezent, la doar 45 de euro.

O altă completare la articolul 220: cuvintele „taxă vamală” se substituie cu cuvintele „drepturi de import", iar litera d) se completează cu enunțul: Prin caracter ocazional se înțelege o introducere de mărfuri destinate aceluiași destinatar pentru uz personal sau al familiei acestuia, într-un interval de cel puțin 30 de zile de la ultima introducere.

"Modificarea art. 220 asigură administrarea eficientă a drepturilor de import în vederea sporirii încasărilor la bugetul public național, prin definitivarea concretă a aspectului caracterului ocazional", susţine Ministerul Finanţelor.

Se propune şi modificarea articolului 253 ce prevede scutirea de taxe pentru mostrele de mărfuri cu valoare nesemnificativă, astfel că „nesemnificativă” se substituie cu textul „intrinsecă care nu depășește 22 de euro pentru un import”.

Modificările ar urma să fie aplicate de la 1 ianuarie 2024, adică practic peste o lună de zile. Documentul îl puteţi accesa aici.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării