main logo
620

Statul a alocat de urgență 511 milioane de lei pentru procurarea gazelor

Comisia pentru Situaţii Excepţionale (CSE) a decis, în ședința din 29 septembrie, că Ministerul Finanțelor va aloca în regim de urgență din bugetul de stat 511 milioane de lei (circa 26 de milioane de dolari) – sumă necesară pentru procurarea a 15 milioane de metri cubi de gaze de către SA Energocom de la Moldovagaz.

Statul a alocat de urgență 511 milioane de lei pentru procurarea gazelor

Decizia prevede că 10 milioane de metri cubi de metan vor fi procurați de Energocom de la Moldovagaz „în baza contractului EFET semnat..., la preţul de achiziţie de 1.882,78 dolari pentru o mie de metri cubi (prețul de import pentru luna septembrie n.r.), care va fi confirmat prin actul de predare-primire semnat între Moldovagaz şi Gazprom, la care se adaugă tariful de intrare în sistemul de transport al SRL Moldovatransgaz, la condiţiile de livrare ale pieţei angro a Republicii Moldova”, se arată în Dispoziția CSE, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Livrarea se va efectua la data de 30 septembrie, care este și termenul-limită pentru plata de către Moldovagaz a sumei de 30 de milioane de dolari – plata către Gazprom pentru livrările de gaze din septembrie.

Totodată, decizia CSE prevede că Energocom va procura și cinci milioane de metri cubi de gaze naturale la preţul preliminar de achiziţie a gazelor naturale de 1.058,11 dolari pentru o mie de metri cubi, estimat conform situației din 23 septembrie.

Astfel, se adună o sumă de peste 24 de milioane de dolari, care împreună cu resursele acumulate de Moldovagaz ar putea fi suficiente pentru a efectua plata către Gazprom.

Decizia mai prevede că „preţul final al gazelor naturale va fi recalculat după stabilirea preţului de import al gazelor naturale pentru Moldovagaz în luna octombrie 2022”, iar până la onorarea deplină a obligațiilor Moldovagaz față de Energocom „contravaloarea gazului va fi garantată prin gajarea către Energocom a creanțelor cu titlu executoriu ale Moldovagaz față de Termoelectrica”.

În plus, Comisia pentru Situaţii Excepţionale a mai decis că metanul va fi stocat atât în depozitele din România, cât și în cele din Ucraina.

Potrivit CSE, decizia a fost luată în vederea sporirii securităţii energetice a Republicii Moldova.

De notat că această decizie ar putea să nu fie suficientă pentru ca Gazprom să nu reducă sau chiar să sisteze livrările de gaze.

De exemplu, vicepremierul Andrei Spînu a declarat joi, 29 septembrie, că deși se așteaptă ca Gazprom să respecte contractul semnat cu Moldovagaz, totuși a precizat că gigantul rus nu a confirmat continuitatea livrărilor.

În consecință, Guvernul se pregătește de câteva scenarii pentru a diminua aceste riscuri prin: cumpărarea de păcură pentru Termoelectrica; creșterea stocurilor de gaze; măsuri pentru reducerea consumului etc.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării