main logo
2095

Starea financiară a Moldovagaz: Pierderi majore și datorii de miliarde

Întreprinderea moldo-rusă Moldovagaz anunță că duce negocieri cu instituții bancare cheie din țară privind contractarea unui împrumut pentru plata unei părți din gazele livrate de gigantul rus Gazprom, care este acţionarul principal.

Starea financiară a Moldovagaz: Pierderi majore și datorii de miliardeFoto: știri.md

Potrivit Moldovagaz, există o serie de dificultăți de natură tehnică pentru contractarea unor credite, dificultăţile fiind determinate „de situația financiară actuală a SA Moldovagaz, inclusiv o datorie istorică mare față de Gazprom”, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Riscul întreruperii aprovizionării cu gaze

Totodată, compania recunoaşte că există „riscul întreruperii aprovizionării cu gaze naturale, iar Moldovagaz, împreună cu Guvernul, lucrează pentru a preveni o astfel de situație”.

„Condițiile contractuale de plată pentru gazul furnizat nu s-au modificat de la semnarea documentului în 2007, iar practica de plată a livrărilor, aplicată în cazul Republicii Moldova, este larg răspândită”, susţine administraţia Moldovagaz.

Compania mai precizează că, la începutul săptămânii viitoare, va avea loc o ședință a Consiliului de observatori al întreprinderii, care va analiza problema plăților curente pentru livrările de gaze cu adoptarea deciziilor corespunzătoare.

„SA Moldovagaz a venit cu un set de propuneri, inclusiv rambursarea TVA și alte instrumente financiare, iar adoptarea acestor măsuri va contribui în mod semnificativ la depășirea situației create”, se arată în declarația întreprinderii.

Pierderi de sute de milioane lei, din cauza ANRE şi Gazprom!?

Datele publice arată că situaţia financiară dificilă a Moldovagaz nu este o noutate. Compania permanent a avut probleme financiare, pe care le-a moştenit încă de la fondarea sa, în 1999.

În special, este vorba de datoriile la plata gazelor livrate de Gazprom, care s-au format atât ca urmare a unor decizii proaste ale acţionarilor (Gazprom şi Guvernul Republicii Moldova), a unui management defectuos, cât şi a politicii tarifare duse de autorităţi.

De exemplu, Ministerul Finanţelor constată că cea mai mare parte (circa 490 milioane lei) din pierderile de 676,8 milioane lei, înregistrate în 2020, sunt rezultatul reducerii tarifelor la gaze de către ANRE la cererea Moldovagaz, în octombrie 2020.

A fost exact cu câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale, pierdute de socialistul Igor Dodon şi câştigate de lidera PAS Maia Sandu.

Alte 103,2 milioane lei sunt pierderi cauzate de decizia Gazprom de a reduce volumul de gaze tranzitate pe teritoriul Republicii Moldova prin intermediul Moldovatransgaz.

Datorii de 12,7 miliarde lei

Datele oficiale arată că la finele anului 2020 datoriile (pe termen lung și cele curente) ale Moldovagaz constituiau suma de circa 12,7 miliarde lei, inclusiv datoriile curente față de părțile afiliate – 9,95 miliarde lei (reprezentând 78,4% din totalul datoriilor curente), în marea lor majoritate reprezintă datoria față de Gazprom și firma Factoring Finance.

Este adevărat că în 2020 mărimea datoriilor curente față de părțile afiliate s-a redus cu 175,1 milioane lei, iar Moldovagaz mai avea de recuperat creanţe de circa 2,5 miliarde lei, în special de la Termoelectrica şi CET-Nord din Bălţi. Sumele sunt, însă, insuficiente pentru a putea plăti datoria faţă de Gazprom, din care o mare parte sunt penalităţi.

Moldovagaz activează cu încălcarea legislației

În consecinţă, la finele anului 2020, capitalul propriu al Moldovagaz, a înregistrat o valoare negativă de 1,5 miliarde lei, iar pierderea neacoperită a anilor precedenți a constituit 2,37 miliarde lei.

Ministerul Finanţelor susţine, într-o notă adresată Parlamentului şi Guvernului, că potrivit alin.(6) al art.37 din Legea privind societățile pe acțiuni, valoarea activelor nete ale societății pe acțiuni nu poate fi mai mică decât mărimea capitalului ei social.

„Dacă, la expirarea a 3 ani financiari consecutivi, cu excepția primului an financiar, valoarea activelor nete ale societății, potrivit bilanțului anual al societății, va fi mai mică decât mărimea capitalului social, orice acționar al societății este în drept să ceară adunării generale anuale a acționarilor adoptarea uneia din următoarele hotărâri: cu privire la reducerea capitalului social; cu privire la majorarea valorii activelor nete prin efectuarea de către acționarii societății a unor aporturi suplimentare în modul prevăzut de statutul societății; cu privire la dizolvarea societății; cu privire la transformarea societății în altă formă juridică de organizare”, spune Ministerul Finanţelor.

Totodată, datele din rapoartele financiare ale Moldovagaz arată că valoarea activelor nete ale întreprinderii este negativă deja de şapte ani. Adică întreprinderea activează cu încălcarea legislaţiei, iar acţionarii, respectiv Gazprom, Guvernul Republicii Moldova şi acționarii mici, erau obligaţi să ia măsuri pentru a redresa situaţia sau de a restructura sau a dizolva Moldovagaz.

De altfel, acest aspect se menţionează şi în rapoartele de audit, în rezultatul efectuării auditului situaţiilor financiare ale societăţii pe parcursul ultimilor ani.

Precedente şi riscul considerabil de neonorare a obligaţiilor

„În condițiile unei lichidități curente de 0,41 unități la situația din 31.12.2020 și a unui levier financiar negativ (rata generală de acoperire a capitalului propriu negativă), se atestă o situație economico-financiară dificilă la această entitate, persistând riscul considerabil de neonorare / insuficiență a resurselor pentru onorarea obligațiilor asumate”, mai constată Ministerul Finanţelor.

Menţionăm că, în toamna 2017, când compania de stat AIR Moldova nu mai putea contracta împrumuturi de la nicio bancă, pentru că avea capital negativ şi datorii uriaşe, ea a fost creditată o scurtă perioadă de alte companii ale statului.

Dar, acolo a fost vorba de sume mult mai mici decât în cazul Moldovagaz, iar în final Air Moldova nu a reuşit să iasă din impas şi a fost privatizată în condiţii dubioase.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării